Duminca a II-a din Post (a Sf. Grigorie Palama) prăznuită la parohia Bârca

Duminca a II-a din Post (a Sf. Grigorie Palama) prăznuită la parohia Bârca

Duminică, 15 martie, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii la parohia Bârca, protoieria Slatina I.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia sa a tâlcuit minunea vindecării slăbănogului din Capernaum, arătând că “păcatele nu sunt doar simple gânduri, cuvinte sau fapte contabilizate undeva, într-o “carte a vieţii”, pe care Dumnezeu ar păstra-o cu intransigenţă, ci sunt fiinţiale, în sensul că ne atacă fiinţa noastră întreagă – şi sufletul şi trupul. Evanghelia ne arată că ne putem îmbolnăvi inclusiv trupeşte din cauza păcatelor pe care le săvârşim. Cum? Iată cum: suferi de stomac sau de inimă? Nu cumva aceasta este pentru că nu posteşti, nu te înfrânezi, ori faci abuz de mâncare şi de băutură şi te îmbuibi cu de toate şi nu mai ai măsură la acestea? Acuzi dureri de cap inexplicabile? Nu cumva acestea se explică prin faptul că nu duci o viaţă echilibrată, cu odihnă la vreme? Nu cumva pierzi nopţile în destrăbălare şi desfrânare? Spui că ai depresii şi căderi sufleteşti? Nu cumva nu duci o viaţă de optimism, de credinţă, de încredere în Dumnezeu şi de dragoste şi împăcare cu cei din jur? Nu cumva nu-ţi cureţi periodic sufletul şi fiinţa întreagă cu Sfânta Spovedanie, descărcându-te de gândurile, faptele şi conştiinţa încărcată adeseori de păcate? Nu cumva n-ai mers la vreme, sau aşa cum trebuie, înaintea duhovnicului, să-ţi lepezi greutatea de pe suflet şi să ceri iertarea păcatelor, ca să ai conştiinţa curată şi nepătată? Iată boli care se pot abate, fie asupra sufletului nostru, minţii noastre, dar chiar şi asupra trupului nostru, din cauza păcatelor pe care le săvârşim”.

La sfârşit, părintele paroh Dumitru Stan a mulţumit Preasfinţiei sale pentru cuvântul de învăţătură primit şi pentru prezenţa în mijlocul credincioşilor, aceasta fiind prima slujbă arhierească din viaţa parohiei Bârca. Totodată Preasfinţitul Sebastian a felicitat şi pe primarul comunei Valea Mare, Dl. Gheorghe Ristea, pentru participarea, încă de la început, alături de enoriaşi, la slujba Sfintei Liturghii.

13 23 33 43 62 52 7 81