Întreită bucurie în Eparhia Râmnicului

Întreită bucurie în Eparhia Râmnicului

Episcopia Râmnicului a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Preasfințitul Părinte Gherasim a primit titlul de arhiepiscop. Hotărârea a fost luată în cadrul sedinței Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de 18 și 19 iunie 2009.

Radio TRINITAS informează ca manifestările religioase prilejuite cu ocazia ridicării Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie au început în dimineaţa zilei de 14 noiembrie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un sobor de 19 ierarhi, membrii ai Sfâtului Sinod. În cadrul slujbei a avut loc hirotonia întru arhiereu a Părintelui Arhimandrit Emilian Nica, Episcop-Vicar al Eparhiei. Preasfinţia Sa va purta titulatura de Lovişteanul. În predica din cadrul Sfintei Liturghii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţ misiunii arhieresti din Biserică: „Arhiereul are o legătură directă cu Hristos pe care Îl reprezintă, de aceea există această precizare în timpul hirotoniei unei persoane care devine arhiereu pe capul său se pune Sfânta Evanghelie deschisă. Însemnele hirotoniei le-aţi văzut, mai întâi se oferă sacosul, care este o haină distinctă de felonul preotului, care simbolizează pe Hristos Arhiereul şi care face legătura între preînchipuirea lui Hristos din Vechiul Testament, prin Arhiereul Legii vechi şi Hristos Arhiereul cel Veşnic, care trimite în lume arhierei, aşa cum i-a trimis pe apostoli, ca să Îl reprezinte şi să săvârşească prin harul Lui, cu mâinile lor, lucrarea sfinţitoare din Biserică. Arhiereul singur poate săvârşi toate Sfintele Taine, inclusiv hirotonia diaconilor, preoţilor, dar când săvârşeşte hirotonia unui arhiereu trebuie să aibă alături înca doi arhierei. Este înfricoşătoare răspunderea, este mare demnitatea, dar este îmbucurătoare lucrarea sfântă pe care Dumnezeu prin slujitorii sfinţiţi chemaţi să aducă poporul la măntuire, în Împărăţia Cerurilor, iar Biserica este locul de pregătire, arvuna Împărăţia Cerurilor, anticamera, laboratorul duhovnicesc al învierii noastre.”

Ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie a avut loc la finalul Sfintei Liturghii la care au participat mii de credincioşi, Preasfinitul Lucian, Episcopul Caransebeşului a dat citire Tomosului patriarhal: „Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin hotărârea nr. 3621 din 19 iunie 2009 a aprobat Ridicarea Episcopiei Râmnicului la rangul de Arhiepiscopie şi înscrierea acesteia în Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române cu titulatura Arhiepiscopia Râmnicului. În temeiul prevederilor canonului 12 al Sinodului IV Ecumenic şi al art. 6. alin. 2 din Statutul pentru Organizarea şi Funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, potrivit cărora, titulatura mitropoliţilor, arhiepiscopilor şi episcopilor este aceeaşi cu a eparhiei pe care o păstoresc, Sfântul Sinod, prin aceeaşi hotărâre, a aprobat conferirea rangului de arhiepiscop Preasfinţitului Părinte Gherasim, care va purta titulatura Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului”.

După citirea Tomosului patriarhal, Preafericitul Părinte Daniel a oferit daruri Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului şi Preasfintitului Episcop-Vicar Emilian Lovişteanul: „Pentru că aveţi atâta evlavie faţă de Sf. Calinic de la Cernica, ne-am gândit să vă oferim o icoană cu Sfântul, în dreptul engolpionului, care nu este pictat, ci lucrat în aur, aveţi aici ca dar din partea Sfintei Patriarhii o părticică din moaştele Sf. Calinic de la Cernica, moaşte care se află acum în biserica zidită de el, şi anume biserica Sf. Gheorghe de la Cernica. Rugăm pe Sf. Calinic de la Cernica să vă dăruiască sănătate, ajutor mult şi să vă întărească.”

Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim a adresat un cuvânt de mulţumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pentru ca a venit să recunoască vrednicia Eparhiei Râmnicului: „Emoţiile vin din faptul că, Preafericirea Voastră, ştiam că veniţi dar nu într-o vizită obişnuită, una dintre acelea în care veneaţi cu daruri deosebite, alese, ştiam Preafericirea Voastră, că veniţi să aduceţi cinstire marilor ierarhi care au condus aici.”

La finalul manifestărilor Preasfintitul Emilian Lovişteanul Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului a mulţumit lui Dumnezeu şî celor trei prin care a primit darul arhieriei: „În aceste momente sfinte din viaţa mea, aduc în primul rând mulţumire lui Dumnezeu pentru darul vieţii şi harul arhieriei, pe care l-am primit astăzi prin punerea mâinilor şi prin rugăciunile citite şi săvârşite de către Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Înalt preasfinţitul Părinte Irineu şi Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim şi de ceilalti ierarhi ai Sf. Sinod aflaţi de faţă. Vă mulţumesc Preafericirea Voastră pentru pilda, dragostea şi povăţuirea pe care mi-aţi arătat-o de când m-aţi chemat la Mănăstirea Neamţ la Centrul Eparhial din Iaşi unde în preajma Preafericirii Voastre am învăţat ce însemnă a fi ierarh în toată frumuseţea, complexitatea şi greutatea acestei înlate slujiri.”

În prezent, teritoriul canonic al Arhiepicopiei Râmnicului se întinde peste judeţul Vâlcea. În cadrul eparhiei se găsesc 324 de parohii, cu 375 de preoţi, iar in cele 15 mănăstiri şi 19 schituri se nevoiesc 182 de monahi şi 307 monahii.

dsc_0175 dsc_0183 dsc_0282 dsc_0298 foto

Sursa: www.basilica.ro