De la biserică să plecăm cu bucuria cinstirii sfinţilor, cărora le purtăm numele

Joi 7 ianuarie, când Biserica sărbătoreşte Soborul Sf. Ioan Botezătorul, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia “Sf. Ioan Botezătorul” din Mun. Caracal.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit celor de faţă viaţa Sf. Ioan Botezătorul, îndemnându-i să nu petreacă în ospeţe “păgâne”, ce nu au nimic comun cu Dumnezeu şi cu sfinţii, ci să aleagă să-l cinstească pe Sfânt mai întâi în biserică, şi apoi acasă, dar cu cumpătare.

“Foarte mulţi văd în cinstirea Sfântului Ioan exact ceea ce nu a făcut el, adică să mănânce, să bea şi să se distreze. Aşa înţeleg, din păcate, foarte mulţi Ioni şi Ioane să-l cinstească pe sfântul acesta care a fost înger pământesc şi om ceresc, care n-a mâncat niciodată mâncăruri obişnuite şi n-a pus niciodată picătură de băutură pe buzele sale. El e cel mai mare om născut din femeie, după cum Mântuitorul l-a numit. Se cuvine, aşadar, să-i cinstim pe sfinţi nu în felul nostru omenesc, cu mâncare şi băutură, ci închinându-ne lor aici, în biserică, unde s-au sfinţit ei, iar de aici să plecăm cu bucuria cinstirii lor.