Sărbătoarea Botezului Domnului prăznuită la Corabia

Miercuri 6 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a slujit Sfânta Liturghie la Parohia “Sf. Mc. Dimitrie – Daşova” din oraşul Corabia.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit pericopa evanghelică ce relatează Botezul Domnului la Iordan, arătând că această sărbătoare a fost aşezată în chip proniator la început de an şi evidenţiind legătura specială pe care o are cu praznicul Naşterii Domnului.

“După ce, către finalul anului, Mântuitorul, prin Întruparea şi Naşterea Sa, a sfinţit pământul; după ce, în ziua de 1 ianuarie, prin rugăciunile speciale de exorcizare ale Sfântului Vasile ne-am curăţit viaţa noastră, iată că astăzi se sfinţeşte şi firea apelor. Aşa au rânduit Dumnezeu şi Sfinţii Părinţi să ne sfinţim întreaga noastră fiinţă şi existenţă, la cumpăna dintre ani. În acest fel a gândit Biserica să luăm “startul” pentru un nou an în viaţa noastră: sfinţindu-se mai întâi pământul pe care trăim, curăţindu-ne fiinţa noastră prin rugăciune şi sfinţindu-ne, prin aghiasma pe care o bem cu toţii, trupurile noastre. Renaştem, aşadar, în fiecare an, prin apă şi prin duh”.