Carte despre pictura bizantină, lansată la Slatina

Cartea „Influenţe ale picturii bizantine în bisericile din judeţul Olt“ a caracaleanului Viorel Chirea a fost lansată miercuri, la Galeria „Artis“ a Muzeului Judeţean.

Galeria „Artis“ a Muzeului Judeţean a găzduit miercuri lansarea lucrării „Influenţe ale picturii bizantine în bisericile din judeţul Olt“ a autorului caracalean Viorel Chirea. La manifestarea culturală au fost prezenţi oameni de cultură olteni şi un grup de elevi de la Colegiul Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“.
Lucrarea lui Viorel Chirea are ca suport teza cu care autorul şi-a dat licenţa la Facultatea de Istorie a Universităţii din Craiova. Cartea consacră un capitol trecerii în revistă a şapte locaşuri de cult pe care le consideră reprezentative pentru judeţ, la care se adaugă şi biserica paleocreştină de la Sucidava. Specialiştii spun că apariţia editorială reprezintă o contribuţie la cunoaşterea influenţei artei bizantine asupra picturii din bisericile judeţului Olt.
„Ne-am propus să facem o incursiune în istoria bizantină. Deşi n-am putut fi prezenţi la lansarea de la Caracal, l-am rugat pe autor să facem o lansare şi la Slatina. Această carte a constituit pentru mine o foarte mare surpriză. Este o teză de licenţă tratată foarte serios, care a văzut lumina tiparului. Este o carte de care aveam nevoie, care nu ar trebui să lipsească din nici o bibliotecă“, a declarat Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt.

„Cartea este un punct de plecare“

Viorel Chirea consideră că lucrarea sa este doar un început în studierea influenţei picturii bizantine în bisericile oltene. Modest şi fără a-şi face un titlu de glorie din lucrarea sa pentru care a sacrificat ani de studiu şi cercetare, el a lansat o invitaţie pentru oricine doreşte să continue această muncă. „Cartea nu reprezintă o romanţare. Este un punct de plecare. M-aş bucura ca cineva să continue ceea ce am început eu pentru că e un lucru care ne ajută să ne vedem trecutul şi originea. Dacă latinitatea reprezintă naşterea poporului român, creştinismul este evoluţia sa“, a spus el.
Viorel Chirea s-a născut în 1970 la Caracal, a absolvit Facultatea de Istorie la Universitatea din Craiova, iar în prezent este referent artistic la Secţia de Artă Plastică a Centrului Cultural „Radu Şerban“ din Caracal. Autorul este pictor de biserici şi fotograf.

sursa: Ionut JIFCU – GdO