Dezbinarea şi cearta pe lucrurile sfinte nu fac decât să “dărâme”

Vineri 29 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit slujba Vecerniei cu Litie la parohia “Sf. Trei Ierarhi” din Mun. Slatina, cu prilejul hramului acesteia.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre viaţa şi activitatea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, precum şi despre originea şi aşezarea sărbătorii închinată celor mai mari dascăli ai creştinătăţii – urmare minunatei vedenii a mitropolitului Ioan al Evhaitelor.

“Ce învăţăm din această ziditoare vedenie? Învăţăm că dezbinarea şi cearta pe lucrurile sfinte nu fac decât să “dărâme”. Este foarte actuală învăţătura aceasta a Sf. Trei Ierarhi, pentru că asistăm şi astăzi la credincioşi care dacă nu se ceartă pe sfinţi, se ceartă uneori pe preoţi. Pentru că nu înţeleg să respecte pe preotul de sector şi consideră că ceilalţi sunt mai buni, cer să fie despărţiţi de preotul lor şi să aparţină de altul, iar dacă sunt doi sau trei preoţi în aceeaşi biserică, uneori credincioşii se dezbină, lucru ce nu este spre zidire. Avem libertatea să ne alegem duhovnicul care ni se pare nouă că ni se potriveşte; îl putem alege din toată ţara. Cu toate acestea, prin forţa lucrurilor, suntem siliţi să respectăm graniţele parohiilor aşa cum au fost ele rânduite. Cred că putem învăţa de la Sf. Trei Ierarhi, care au luptat în secolul al XI-lea pentru unitatea creştinilor din Constantinopol, cum să ne iubim unii pe alţii cu dragoste frăţească şi să păstrăm legătura dintre noi spre slava lui Dumnezeu şi lauda sfinţilor”.