“Tradiţie şi înnoire în Şcoala de astăzi şi Biserica de mâine”

Vineri 14 mai a.c., la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” din Municipiul Caracal s-au întâlnit, cu ocazia cercului pedagogic, atât cadrele didactice de educaţie plastică din judeţ, cât şi profesorii de religie din zona Balş şi Caracal. Întâlnirea a fost precedată de slujba de Te Deum săvârşită la Parohia „Duminica Tuturor Sfinţilor” de către un sobor de preoţi format din Pr. Paroh Mihai Iagăru, Pr. Prof. Leonard Marin şi Pr. Prof. Daniel Stanciu, care sunt în acelaşi timp şi iniţiatorii Ligii Tinerilor Creştin-Ortodocşi Români, filiala Caracal. În cadrul serviciului religios reprezentanţii Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor, PC Pr. Cons. Ionel Daniel Rădoi şi Cons. Dan Camen, au adus cuvântul Preasfinţitului Părinte Sebastian pentru tinerii şi pentru cadrele didactice participante la manifestare, reunite ca să discute şi să caute soluţii optime la tema propusă de organizatori: Tradiţie şi înnoire în şcoala de astăzi şi Biserica de mâine“.

Prima activitate a manifestării a avut loc în laboratorul de informatică, unde a fost prezentată pagina profesorilor de religie şi arte din judeţul Olt care poate fi găsită la adresa de web: http://isjolt.ot.edu.ro/Curriculum/Religie/religie.html, apoi doamna prof. Ivan Veronica de la Şcoala cu cls. I-VIII Gh. Magheru” din Caracal a prezentat lecţiile „Crearea lumii”,Iubirea aproapelui – Fapte bune, fapte rele” şi „Moise -Tablele legii”, utilizând, ca noutate, imaginile animate de tip GIF. În paralel, prof. Ghera Floriana şi prof. Alexandra Iliescu au lucrat cu un grup mixt format din militari voluntari din cadrul Batalionului I Instrucţie – Olt şi de la Garnizoana Caracal UM 01256, cu eleve de la Liceul Teoretic din Balş şi cu tineri de la Liceul Teoretic “Mihai Viteazul” din Caracal implicaţi în mai multe parteneriate europene de tip Comenius, prezentând o secvenţă a lecţiei demonstative de teatru mim pe temă religioasă: „Sfânta Cruce” şi „Dumnezeu este Iubire (I In 4, 16). Scopul acestei prezentări a fost sensibilizarea şi motivarea profesorilor de a lucra şi după ore în cadrul A.S.C.O.R./L.T.C.O.R cu elevii care, îndrumaţi mai bine, pot deveni creştini practicanţi.

Următorul moment l-a constituit întâlnirea cu grupul profesorilor de educaţie plastică din judeţul Olt. În acest sens, D-l Viorel Chirea, referent artistic la Secţia de Artă Plastică a Centrului Cultural “Radu Şerban“ din Caracal, a fost invitat pentru a accentua rolul pe care trebuie să şi-l asume asociaţiile care lucrează cu tinerii în timpul lor liber. Crezul artistic al invitatului este sintetizat în cartea “Influenţe bizantine în pictura bisericilor din judeţul Olt“ şi este prezentat în expoziţia colectivă “Pelerini către frumos“. Manifestarea a continuat apoi în atelierul amenajat din biblioteca Liceului Teoretic “Mihai Viteazul”, impozantă atât prin arhitectură, cât şi prin varietatea colecţiilor  de cărţi. Acolo s-a ţinut o lecţie demonstrativă, intitulată “Tinerii şi Biserica“, precum şi două secţiuni de comunicări.

Programul s-a încheiat cu o cuvântare a părintelui Laurenţiu Hriţcu de la Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” din Caracal, invitat pentru experienţa dobândită la centrul social de la Valea Plopului. Părintele i-a încurajat pe cei prezenţi să aibă încredere în tineri, să fie pregătiţi pentru a discuta cu aceştia pe înţelesul lor şi să se apropie de ei prin toate mijloacele care îi atrag: Situaţia în care ne aflăm aduce multe provocări, de aceea nu putem blama mass-media fără să avem soluţii. Trebuie să ne facem noi prezenţa în mass-media printr-o pregătire deosebită şi continuă”. Intervenţia părintelui a fost binevenită, readucând speranţa unei mai bune colaborări profesor-preot şi a unor întâlniri mai dese cu tinerii.