Duminica Cincizecimii (Rusaliile) – ziua de naştere a Bisericii

Duminică 23 mai, când Biserica prăznuieşte Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile), PS Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie la Mânăstirea Clocociov din Municipiul Slatina.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre momentul Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli şi formarea primei comunităţi creştine: “Dacă Biserica noastră are o zi onomastică, sărbătorită în Duminica Ortodoxiei, acum, la Duminica Cincizecimii (Rusaliile, cum se spune în tradiţia populară), este aniversarea ei, adică ziua ei de naştere, pentru că astăzi s-a născut Biserica noastră, prin cele 3000 de persoane adunate la un loc, într-un gând şi un cuget şi primind botezul prin Duhul Sfânt şi foc. Mai târziu, s-au adăugat, în zilele următoare, până la 5000 de suflete, iar după aceea, în continuare, creştinismul s-a răspândit pe întreg globul pământesc”.

Conform rânduielii, după Sfânta Liturghie a fost săvârşită şi slujba Vecerniei, numită “a plecării genunchilor”, care conţine cele şapte rugăciuni de invocare a Sfântului Duh şi au fost binecuvântate frunze de copaci ce simbolizează limbile de foc coborâte peste Sfinţii Apostoli.