Ziua Drapelului Naţional, sărbătorită la Slatina în faţa Prefecturii Olt

Sâmbătă 26 iunie, începând cu ora 900, pe platoul din faţa Prefecturii Olt, a avut loc ceremonia dedicată Zilei Drapelului Naţional, festivitatea bucurându-se de prezenţa a aproximativ 150 de persoane. Drapelul naţional, arborat în faţa Instituţiei Prefectului a fost coborât de pe catarg încă de vineri seara, fiind adus la biserica “Sf. Nicolae – Coastă”, pentru ca sâmbătă dimineaţa să fie sfinţit.

După obişnuitele alocuţiuni venite din partea autorităţilor locale, şi după slujba de Te Deum săvârşită de către un sobor de preoţi, drapelul naţional a fost din nou arborat pe catarg pe fondul intonării imnului naţional de către fanfara “Lyra”, după ce mai întâi a fost sărutat de către preoţi şi autorităţile prezente la ceremonie. Manifestarea s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare şi prezentarea onorului.

Scurt istoric al sărbătorii

Legea 96/1998 proclamă data de 26 iunie drept Ziua Drapelului Naţional al României. În 26 iunie 1848, Decretul 1 al Guvernului Provizoriu al Ţării Româneşti impunea tricolorul roşu – galben – albastru ca Drapel Naţional.
De Ziua Drapelului, autorităţile publice şi celelalte instituţii ale statului sunt obligate prin lege să organizeze programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei României, precum şi ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.