Pomenirea Sfintei Mari Muceniţe Varvara, ocrotitoarea minerilor

Biserica Ortodoxă a pomenit-o la data de 4 decembrie pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara, ocrotitoarea minerilor. Parohia Minieri din comuna prahoveană Filipeştii de Pădure şi-a sărbătorit cu această ocazie hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor. Preasfinţia Sa a ţinut şi un cuvânt de învăţătură:

„O tânără care, în loc să iubească lumea, a dorit şi a ales mai degrabă moartea, decât să-şi piardă sufletul. A înţeles, insuflată fiind de Dumnezeu, că sufletul contează mai mult decât trupul”, a spus Preasfinţia Sa.

„Aşa cum minerul scoate lumină din pământ, aşa şi Sfânta pe care o prăznuim astăzi a adus lumină celor care o înconjurau şi celor care i-au auzit, i-au reţinut învăţătura şi zelul pentru Hristos”, a spus Pr. Ioan Iordache, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

La final, după datină, a fost săvârşit parastasul pentru ctitorii sfântului lăcaş, trecuţi la cele veşnice.

Satul Minieri este o colonie muncitorească minieră relativ nouă, construită de regimul comunist în anii ’50 şi care nu a avut niciodată locaş de cult. PS Episcop Sebastian, împreună cu teologul Gheorghe Liţă, care a devenit apoi preotul satului, au obţinut terenul necesar şi au început construcţia bisericii în anul 1996.

Lucrările au durat trei ani, astfel încât în noiembrie 1999 biserica a fost târnosită, ulterior demarându-se şi lucrările de pictură, precum şi construirea unui aşezământ social şi a unei capele mortuare. Pictura a fost realizată de D-l Mircea Petrişor din Bucureşti.

sursa: Basilica.ro