Liturghie arhierească la parohia Sf. Nicolae din Mun. Caracal

Duminică, 12 decembrie a.c., PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, şi PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, dimpreună cu un numeros sobor de preoţi şi diaconi, au slujit Sfânta Liturghie la Parohia “Sf. Ier. Nicolae” din Mun. Caracal.

În cuvântul de învăţătură, PS Părinte Gurie a tâlcuit pericopa evanghelică ce face referire la pilda celor poftiţi la cină: “Cina este un moment de bucurie, de comuniune, de împărtăşire; moment în care ne simţim bine alături de cei pe care îi avem în casă. În Evanghelie, însă, Cina reprezintă Împărăţia lui Dumnezeu, la care suntem invitaţi cu toţii. Stăpânul care i-a chemat pe cei din Evanghelie la Cină ne cheamă şi pe noi astăzi să intrăm şi să gustăm din Cina aceasta pregătită aici, pe pământ, dar şi din Cina de dincolo, din veşnicie. Lucrul acesta presupune să ascultăm de cuvântul Evangheliei, să-L primim în viaţa noastră pe Mântuitorul Iisus Hristos şi să-I urmăm chemării Sale: Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi. Luaţi jugul Meu asupra voastră şi învăţaţi-vă de la Mine, că sunt blând şi smerit cu inima şi veţi găsi odihnă sufletelor voastre (Mt. 11, 28-29)”.

La finalul slujbei, PS Părinte Lucian a adresat la rându-i un cuvânt de folos celor prezenţi, cu privire la cei doi mari ierarhi făcători de minuni – Sf. Ier. Nicolae de la Mira Lichiei şi Sf. Ier. Spiridon al Trimitundei: “Dumnezeu a rânduit ca în prima duminică după sărbătoarea Sf. Nicolae să-i cinstim aici pe cei doi ierarhi care au apărat împreună dreapta credinţă la primul Sinod Ecumenic, formulând în scris, alături de ceilalţi Sfinţi Părinţi prezenţi acolo, primele şapte articole ale Simbolului de credinţă niceo-constantinopolitan, pe care-l rostim la fiecare Sfântă Liturghie. De aceea, inimile noastre s-au umplut de bucurie şi de mulţumire sufletească, aflându-ne în mijlocul dumneavoastră, şi se cuvine să-I mulţumim cu toţii lui Dumnezeu pentru că a binevoit aceasta”.

La rândul său, PS Părinte Sebastian le-a mulţumit ierarhilor pentru bunăvoinţa de a fi împreună-liturghisitori, dar şi caracalenilor pentru căldura cu care este întâmpinat de fiecare dată când poposeşte în mijlocul lor: “Am ţinut să fim astăzi aici trei ierarhi, pentru a vă răsplăti căldura şi bunăvoinţa cu care am văzut că mă întâmpinaţi de fiecare dată, căldură pe care, vă mărturisesc, nu am mai întâlnit-o niciunde în judeţul Olt”.

PC Pr. Marin Răducan, protopop al Protoieriei Caracal şi parohul bisericii “Sf. Nicolae”, a încheiat seria cuvântărilor arătând că, de fapt, zilele Municipiului Caracal, sărbătorite în perioada 17-24 noiembrie a.c., s-au încheiat abia acum, prin această slujbă arhierească, prilej de bucurie duhovnicească pentru toţi caracalenii.