Resfinţirea bisericii cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh” din Mun. Slatina

Duminică 12 iunie, PS Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor va oficia slujba arhierească de resfinţire a bisericii de lemn cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Mun. Slatina (vis-a-vis de Liceul “Ion Minulescu”).

+++

Biserica de lemn cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh” din Mun. Slatina

Istoria singurei biserici de lemn care se găseşte în Mun. Slatina începe abia în anul 2000 când, prin donaţia D-lui Ioan Popescu Labă, s-a obţinut terenul pe care se află astăzi acest lăcaş de cult. În acelaşi an, Preasfinţitul Episcop Gherasim al Râmnicului a pus piatra de temelie, iar pe 1 noiembrie 2001 s-a procedat la înfiinţarea noii parohii, ce avea să primească hramurile „Naşterea Maicii Domnului” şi „Pogorârea Sfântului Duh”, paroh fiind numit Pr. Alexandru Constantin din Slatina.

Profesorul Octavian Ciocşan, specialist restaurator, a propus atunci construirea bisericii din lemn, în stil maramureşean. Proiectul bisericii a fost executat de către firma „Arh. Niels Auner”, iar sponsor a fost tot donatorul terenului, D-l Ioan Popescu Labă.

Construcţia lăcaşului a fost încredinţată firmei „Taina lemnului” din Maramureş, condusă de D-l Vasile Pop, primele săpături pentru fundaţie fiind demarate încă din iunie 2001. Pentru a se putea sluji, mai întâi a fost construit altarul de vară, prima sfântă liturghie fiind oficiată pe 14 septembrie 2002, iar de Sfintele Paşti ale anului 2004 s-a slujit pentru prima dată în pridvorul bisericii, întrucât aceasta se afla încă în construcţie.

Catapeteasma, sculptată în lemn de stejar, a fost executată de meşterul Nicolae Oproiu din Sălătruc-Argeş, în anul 2005, iar pictura icoanelor de pe catapeteasmă aparţine Preotului Marian Stan de la Parohia Săltăneşti.

Pereţii bisericii au fost realizaţi din lemn de brad, acoperişul din şiţă, iar turla-clopotniţă a fost prevăzută cu coif conic elansat. În cursul aceluiaşi an, 2005, a fost introdusă şi instalaţia de încălzire pe gaz, astfel că, la data de 6 noiembrie 2006 PS Episcop Gherasim, înconjurat de un ales sobor de preoţi, a sfinţit-o. Însă, lucrările au mai continuat şi în anul 2007, când a fost izolat termic şi placat cu rigips interiorul bisericii, iar în anii 2009-2010 meşterul zugrav Hari Bungiu a executat şi pictura.

Începând cu luna august a anului 2010, preot paroh la această biserică a fost numit PC Pr. Ionel Daniel Rădoi, Consilier Social în cadrul Centrului Eparhial care, ajutat şi de Diac. Alexandru Mihai, Secretar Eparhial, au schimbat „faţa” noului lăcaş de cult, umplându-l de credincioşi şi dându-i viaţa spirituală binemeritată.