Slujbă arhierească la Parohia Tirişneag, com. Văleni

Duminică 3 iulie, PS Părinte Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie la Parohia Tirişneag din comuna Văleni−Olt.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre grijile lumeşti, care covârşesc atât interesul omului faţă de propriul suflet, cât şi iubirea lui faţă de Dumnezeu şi faţă de aproapele: „Ce vrea să spună evanghelia de astăzi? Să nu ne intereseze deloc aceste griji? Îşi propune ea, oare, să încurajeze lenea? Vrea ea să incite la cerşetorie pe cel care, de fapt, ar putea munci şi ar putea să-şi câştige hrana şi traiul său, dar preferă să primească degeaba? Este oare evanghelia de astăzi un îndemn la nemuncă, la a sta şi a aştepta să ne pice din cer toate lucrurile de care avem nevoie? Nici pe departe!… Nu se poate ca ea să contrazică pe Sfântul Apostol Pavel care spune clar: „dacă cineva nu vrea să lucreze, acela nici să nu mănânce” (2 Tes. 3, 10).

Ce se întâmplă, deci? Cum trebuie să înţelegem cuvintele din evanghelia de astăzi: „nu vă îngrijiţi de hrană ce veţi mânca, nici de băutură ce veţi bea, nici de îmbrăcămintea ce veţi îmbrăca, pentru că după toate acestea aleargă păgânii”? Ei bine, cheia înţelesului acestor cuvinte ne-o dă însăşi concluzia pericopei evanghelice: „Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea lui, şi toate celelalte vi se vor adăuga vouă!”

După-amiaza, Preasfinţia Sa a vizitat Parohia Văleni I, biserica nouă a Parohiei Tufeni Vale şi locul unde se va zidi noua biserică filie a Parohiei Vităneşti.