Apariţie editorială – Prohodul Maicii Domnului

Din dorinţa de a implementa şi în bisericile din cadrul Eparhiei noastre cântarea de prohodire a Maicii Domnului, în ajunul Adormirii sale, cu binecuvântarea ierarhului nostru a fost editat şi tipărit Prohodul Maicii Domnului.

Realizat în condiţii grafice deosebite, în format portabil, dar cu scris mare, Prohodul Maicii Domnului reprezintă o noutate editorială pentru Eparhia Slatinei şi Romanaţilor.

În precuvântare, PS Părinte Episcop Sebastian subliniază: „Noi creştinii, martori şi mărturisitori ai Învierii Domnului, prin participarea la slujba prohodirii Maicii Sale, ne sârguim a ne face martori şi ai învierii ei, căci spune condacul praznicului că pe aceasta „mormântul şi moartea nu au ţinut-o…”, iar Sfântul Dimitrie, Ierarhul Rostovului, predica arătând că: „Maica Domnului se sfârşeşte într-un sfârşit preafericit şi moare cu o moarte în care nu există moarte”.

Drept aceea, în acelaşi duh al de-Dumnezeu-purtătorului Grigorie, vă îndemnăm, fiilor şi fiicelor ale Bisericii Dreptslăvitoare: „Faceţi-vă Petru, sau Ioan, şi grăbiţi-vă la mormânt… La care mormânt? La cel al Mântuitorului sau la cel din Grădina Ghetsimani, unde Maica Sa a fost îngropată? Nu, la niciunul dintre ele! Ci la această retrăire duhovnicească, tainică şi adevărată a îngropării ei, la care şi face referire slujba Prohodului, întrecându-vă unul pe altul, dar împreună „pe cale”, cu râvnă şi iubire, şi învrednicindu-vă să aflaţi în Maica lui Hristos scăpare, acoperământ, sprijin, caldă folositoare şi negrăită bucurie, de care nu au parte cei ce nu o cinstesc şi nu o mărturisesc după cuviinţă”.

Doritorii pot procura Prohodul Maicii Domnului, atât de la parohii, cât şi de la magazinele Episcopiei din Slatina, Caracal şi Corabia.