Liturghie arhierească la Parohia Câmpu Mare

Miercuri 30 noiembrie, când Biserica cinsteşte pe Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul Cuv. Parascheva” a Parohiei Câmpu Mare, comuna Dobroteasa.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a menţionat că pe lângă ziua de naştere şi de onomastică, Biserica mai are şi o zi în care îşi cinsteşte ocrotitorul: “Ziua de naştere a Bisericii este Cincizecimea, atunci când Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli şi s-a întemeiat prima comunitate creştină, în înţelesul de adunare, adică de Biserică. Ziua numelui este Duminica Ortodoxiei, adică prima Duminică din Postul Paştelui, iar astăzi iată că este ziua în care se prăznuieşte ocrotitorul Bisericii noastre Ortodoxe Române, Sf. Apostol Andrei.

După Înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, Sfinţi Apostoli au aruncat sorţi pentru a cunoaşte în ce părţi vor merge să propovăduiască Evanghelia şi fiecăruia dintrei ei i-a căzut câte o zonă. Ocrotitorului de obşte al nostru i-a căzut să propovăduiască în jurul Mării Negre, şi apoi în jos, pe ţărmul Mării Egee, în Tracia, în Macedonia, în Tesala, în Grecia până jos în peninsula Peloponez, în oraşul Patra de astăzi unde a şi sfârşit călătoria. Sf. Andrei a fost şi este socotit ocrotitorul românilor pentru că propovăduind Evanghelia pe ţărmul Mării Negre a trecut şi prin Dobrogea noastră, prin cetăţile Tomis (Constanţa de astăzi), Histria, Callatis şi celelalte, unde a încreştinat pe strămoşii noştri, a rânduit preoţi, îndrumători şi învăţători, a constituit comunităţi creştine, rânduind în locul său episcopi care să propovăduiască în continuare pe Iisus Hristos, pe care el Îl făcuse cunoscut strămoşilor noştri. Nu se ştie exact cât a stat aici, dar de curând un istoric grec spune că Sf. Andrei a fost atât de încântat şi de mişcat de ospitalitatea strămoşilor noştri, de credinţa lor monoteistă, chiar dacă nu erau creştini, căci i-a fost uşor să înlocuiască dumnezeul păgân cu Adevăratul Dumnezeu, încât ar fi rămas aici timp de 20 de ani, timp în care a întemeiat şi a consolidat Biserica Creştină pe teritoriul Dobrogei”.