Liturghie arhierească la Parohia Stoeneşti

Duminică 29 ianuarie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie la  Parohia „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Stoeneşti.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Sebastian a tâlcuit pericopa evangheliei, menţionând că trei lucruri ar trebui să râvnim la femeia canaaneancă: credinţa, stăruinţa şi înţelepciunea ei cu care, până la urmă, L-a cucerit şi pe Domnul. Însă, în contextul acestor virtuţi, trebuie să luăm aminte la stăruinţa ei: „Ce face femeia? Ea insistă. Nici gând să se simtă jignită! Ea nu ştie ce este acela orgoliu, căci iubirea jertfelnică alungă mândria. Ea o ţine una şi bună: «Doamne, Te rog să mă ajuţi! Ştiu că poţi, pentru că eşti Mesia!» Şi insistenţa şi stăruinţa ei L-au determinat pe Hristos să-i împlinească rugăciunea în faţa tuturor, chiar dacă nu era din neamul ales al lui Israel.

Astfel, învăţăm din evanghelie, cum să ne comportăm faţă de Dumnezeu. Înţelegem că nu avem voie să ne supărăm pe El atunci când nu ne ascultă sau întârzie să ne împlinească cererea, ci doar să insistăm. Nu avem voie să ne simţim jigniţi de faptul că El pare a „nu ne auzi”. Noi doar să stăruim! Nu m-a ascultat astăzi? Voi înteţi rugăciunea şi mă voi ruga şi mâine, şi poimâine ş.a.m.d., pentru că s-ar putea ca Dumnezeu să dorească să îmi încerce credinţa, aşa cum a încercat-o şi pe a canaanencii. Iar dacă nu ne ascultă, ştie El de ce. El e mai înţelept decât noi! Dumnezeu ştie dacă ne este de folos ceea ce cerem sau nu, pentru că s-ar putea să cerem de multe ori în rugăciunile noastre lucruri mai puţin folositoare. Cer unii răul aproapelui care i-a deranjat sau i-a supărat cu ceva. Cum să se „coboare” Dumnezeu la mintea noastră?! Noi avem datoria să fim ca femeia canaaneancă de astăzi, să ne rugăm cu credinţă şi să stăruim în rugăciunea şi în credinţa noastră”.