Liturghie arhierească în Parohia Izvoarele

Duminică 5 februarie, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Treime” a Parohiei Izvoarele.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţia Sa a tâlcuit pilda  vameşului şi a fariseului, care marchează începutul perioadei Triodului, explicând de ce Mântuitorul Hristos fericeşte mai mult pe vameş decât pe fariseu: „Din toate acestea învăţăm că, atunci când venim înaintea lui Dumnezeu să nu procedăm asemenea fariseului şi să nu ne comparăm cu ceilalţi oameni! Să nu îndrăznim a fi mândri ori lăudăroşi, ca să nu devină rugăciunea noastră judecată, iar faptele noastre cele bune ― şi aşa foarte puţine ― să se prefacă în laude, căci aceasta nu e rugăciune! Nu face „doi bani” o astfel de rugăciune în faţa lui Dumnezeu!

Să ne rugăm ca vameşul, cu smerenie, interiorizându-ne; căutând cu pocăinţă la păcatele, la slăbiciunile şi greşelile noastre de fiecare clipă, la gândurile murdare, la cuvintele urâte, ori la planurile nedrepte pe care le urzim de multe ori împotriva celorlalţi. Să spunem lui Dumnezeu, în taină, un cuvânt de iertare, de cerere şi de ajutor pentru îndreptare, întâi pentru noi, apoi pentru cei dragi nouă, pentru cei de lângă noi şi pentru cei plecaţi dintre noi ― rudenii, cunoscuţi sau prieteni ―, pentru toţi cei care au nevoie de ajutorul, şi nu de judecata noastră aspră şi critică”.