Moaștele Sfântului Ierarh Calinic în Eparhia Severinului şi Strehaiei

Zilele de 3 şi 4 mai au reprezentat pentru Episcopia Severinului şi Strehaiei un moment de mare binecuvântare, întrucât, după 162 de ani, Sfântul Ierarh Calinic s-a reîntors în eparhia pe care a păstorit-o,  racla cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic ajungând joi, 3 mai, în Episcopia Severinului şi Strehaiei, fiind întâmpinată de Preasfințitul Părinte Nicodim.

În drum spre Turnu Severin, delegaţia care a adus sfintele moaşte a poposit la Mănăstirea Tismana. Acolo, racla cu moaştele Sfântului Calinic a fost aşezată spre închinare lângă racla Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.

După slujba de Te Deum, soborul părinţilor arhierei, condus de Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a oficiat slujba Vecerniei celei Mari, unită cu Litia. La final, PS Nicodim a mulţumit celor prezenţi pentru participarea numeroasă la slujbă şi le-a vorbit despre legătura Sfântului Calinic cu pământul Episcopiei Râmnicului – Noului Severin, eparhie pe care a păstorit-o în urmă cu 162 de ani.

După Slujba Privegherii a fost săvârșită şi Taina Sfântului Maslu, iar după miezul nopţii, în paraclisul Catedralei Episcopale s-a oficiat Sfânta Liturghie.

În cea de a doua zi a prăznuirii, câteva mii de credincioşi au umplut parcul din faţa catedralei episcopale pentru a lua parte la Sfânta Liturghie. Din soborul arhiereilor prezenţi au făcut parte: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul  Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, şi Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, IPS Părinte Irineu a evidenţiat importanţa deosebită a prezenţei Sfântului Ierarh Calinic pe meleagurile păstorite odinioară, credincioşii din Episcopia Severinului fiind de asemenea în grija sa pastorală.

La final, PS Părinte Nicodim le-a mulţumit celor arhiereilor prezenţi pentru împreună slujire şi i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi.

Pentru a veni în întâmpinarea clerului şi credincioşilor care au dorit să cinstească cum se cuvine pe Sf. Ierarh Calinic, Centrul Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei a editat un CD audio cu Viaţa Sf. Ierarh Calinic de la Cernica şi a realizat, în atelierul de icoane al Eparhiei, mai multe icoane cu chipul sfântului.

După ora 16.00 racla cu Sfintele Moaște a plecat spre Episcopia Slatinei și Romanaților, la Mănăstirea Clocociov, unde sâmbătă, 5 mai, pelerinajul de o săptămână din Mitropolia Olteniei se va încheia.

sursa: Arhiram.ro