Sfânta Liturghie Arhierească în prezenţa Moaştelor Sfântului Ierarh Calinic, la Râmnicu Vâlcea

Mii de credincioşi din Eparhia Râmnicului s-au închinat zilele trecute la Moştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, sosite luni, 30 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din municipiul Râmnicu Vâlcea.

A doua zi, pe 1 mai, începând cu orele 09,30, pe o scenă special amenajată în faţa Catedralei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, condus de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei. Înainte de începerea Sfintei Liturghii au fost săvârşite Acatistul Sfântului Calinic şi slujba Aghezmei mici.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corala Catedralei Arhiepiscopale „Sfântul Antim Ivireanul”, condusă de Prof. Marian Cristinel Stroe.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, a ţinut un cuvânt prin care a elogiat personalitatea marelui ierarh râmnicean, apoi, pentru a marca momentul sărbătoresc Înaltpreasfinţia Sa a oferit în dar o icoană cu Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfântul Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfântului Ierarh.

După Sfânta Liturghie a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de obşte pentru credincioşii prezenţi la sărbătoare.

În după-amiaza aceleiaşi zile, începând cu orele 16.15, în Cartierul Ostroveni, în cadrul unei frumoase ceremonii religioase la care au participat ierarhi, preoţi şi diaconi, alături de numeroşi credincioşi râmniceni, a fost pusă piatra de temelie pentru biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica”, prima biserică din Arhiepiscopia Râmnicului închinată Sfântului Ierarh.

După slujbă, delegaţia cu Moaştele Sfântului Calinic a plecat spre Mănăstirea Frăsinei, ctitoria marelui ierarh.

sursa: Arhiram.ro