Sfânta Liturghie Arhierească la Mănăstirea Frăsinei, ctitoria Sfântului Ierarh Calinic

După ce au fost purtate în pelerinaj la Craiova şi la Râmnicu Vâlcea, Moştele Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica au sosit marţi, 1 mai, după aproape un secol şi jumătate şi la ctitoria de suflet a Sfântului Ierarh, Mănăstirea Frăsinei.

A doua zi, pe 2 mai, începând cu orele 10,00, în prezenţa Moaştelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un ales sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

Înaintea Sfintei Liturghii a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu de obşte pentru credincioşii prezenţi la sărbătoare.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul TomisuluiÎnaltpreasfinţitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

La sărbătoare a participat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Răspunsurile la strană au fost date de către Corul Psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Dimitrie” din Craiova, condusă de Prof. Victor Şapcă.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, a ţinut un cuvânt de învăţătură, apoi, pentru a marca momentul sărbătoresc, Înaltpreasfinţia Sa a oferit în dar sfintei mănăstiri o icoană cu Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica şi Sfântul Irodion de la Lainici, duhovnicul Sfântului Ierarh. De asemenea, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, a dăruit sfintei mănăstiri din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel o icoană cu chipul Sfântului Ierarh Calinic şi o broderie cu chipul Sfântului care a stat ca acoperământ pe racla cu Moaştele Sfântului Calinic.

La rândul Părintele stareţ, arhimandritul Neonil, a ţinut să mulţumească în numele întregii obşti pentru bucuria duhovnicească a prezenţei moaştelor Sfântului Ierarh în Mănăstirea Frăsinei.

De la Mănăstirea Frăsinei, racla cu Sfintele Moaşte a plecat în jurul orelor 14,00, către Mănăstirea Lainici. În drum spre Lainici, delegaţia s-a oprit pentru o jumătate de ceas la Mănăstirea vâlceană Bistriţa. Acolo, sfintele moaşte au fost aşezate în biserică, alături de moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul, pentru a fi cinstite de vieţuitoarele mănăstirii.

sursa: Arhiram.ro