Denia din Sfânta şi Marea Miercuri la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Balş

Miercuri, 1 mai, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit slujba Deniei la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Balş.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a tâlcuit evanghelia zilei, în care se face amintirea celor patru evenimente legate de cinstitele patimi ale Mântuitorului Iisus Hristos: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Mântuitorului de către Iuda. „Fiecare dintre aceste patru evenimente ne transmit câte o învăţătură: spălarea picioarelor ucenicilor de către Iisus ne deprinde cu smerenia şi cu renunţarea la orgoliul şi mândria de care societatea actuală nu duce deloc lipsă.

La Cina cea de Taină, Mântuitorul Hristos binecuvântând pâinea şi paharul cu vin, a instituit Sfânta Împărtăşanie − Trupul şi Sângele Său −, pe care noi trebuie să o dorim, nu să fugim de ea.

Rugăciunea cea mai presus de fire din grădina Ghetsimani ne învaţă să avem nădejde în Dumnezeu şi să renunţăm la voia noastră. Asemenea Mântuitorului Hristos trebuie să ne rugăm şi noi, căci mai presus de toate ajutoarele posibile este cel venit de la Dumnezeu, singurul care ne poate ridica din greutăţile noastre, şi asta doar în urma rugăciunii.

Vinderea lui Iisus de către Iuda pentru bani − ce josnic! − ne învaţă să nu ne trădăm niciodată credinţa. Cei care îşi trădează credinţa ortodoxă se aseamănă lui Iuda, trădând nu doar pe Domnul Hristos, ci şi pe familiile lor şi pe înaintaşii lor, care şi-au dat viaţa pentru apărarea acesteia”.