Slujire arhierească la Catedrala din Caracal

Luni, 6 mai, a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Caracal.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat importanţa Învierii Domnului pentru întreaga creaţie: „Trebuie să ştim că evenimentul Învierii Domnului este departe de a fi un simplu fapt istoric. Cei care tratează cu superficialitate evenimentul minunat al Învierii Domnului nu vor înţelege niciodată măreţia şi profunzimea acestei sărbători. Departe de a fi un simplu eveniment istoric, Învierea Domnului este, în acelaşi timp, un fapt meta-istoric, cosmic şi universal.

Prin meta-istoric înţelegem că ea face trimitere la o realitate dincolo de istorie, deasupra istoriei şi mai presus de istorie. Acest lucru ni-l spune şi evanghelia din noaptea Învierii: „La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul… «La început», adică atunci când oamenii şi toată făptura nu erau creaţi încă. Citind cu atenţie Sfânta Scriptură a Vechiului Testament vedem că, după ce Dumnezeu l-a creat pe om, în ziua a şasea, nu se mai spune „a fost seară şi a fost dimineaţă”, care să marcheze încheierea zilei a şasea, ci ziua a şasea a creaţiei se încheie la Înviere, în dimineaţa Duminicii Învierii Domnului.

De asemenea, Învierea este şi cosmică pentru că se adresează întregii creaţii, întregii făpturi, deci nu numai oamenilor; ea este şi universală pentru că se adresează tuturor oamenilor, de toate neamurile, de toate culorile, de toate etniile şi de toate limbile”.