Slujbă arhierească la Parohia Orlea I

Marţi, 21 mai, în ziua prăznuirii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Orlea I.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit viaţa sfinţilor prăznuiţi, subliniind faptele lor măreţe care au favorizat creştinismul: „Pe de o parte, Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena au rămas în conştiinţa Bisericii ca apărători ai credinţei, iar pe de altă parte, ca modele de conducători.

Ei sunt apărători ai credinţei, ai unei credinţe pe care mulţi dintre noi, astăzi, o găsesc că nu mai are nicio valoare. Împăratul Constantin a găsit potrivit să dea legi ca să apere credinţa creştină, iar pe creştinii noştri de astăzi acest lucru nu-i mai interesează. Mucenicii şi-au dat viaţa pentru apărarea învăţăturii lui Hristos, iar noi nu numai că nu o apărăm în faţa celorlalte credinţe duşmănoase şi potrivnice, ci de multe ori afişăm indiferenţă faţă de ea. De aceea este important Împăratul Constantin cel Mare, pentru că a ştiut să preţuiască, să iubească şi să apere credinţa creştină; a schimbat istoria, lăsând în urma lui o lume creştină.

Ei sunt şi modele de conducători, bine ştiut fiind faptul că un om care are frică de Dumnezeu, chiar şi conducător dacă este, are ruşine faţă de semeni, respect faţă de oameni şi faţă de lege şi va ajuta cu sinceritate şi cu credinţă atât Biserica lui Dumnezeu, cât pe toţi oamenii care au nevoie de ajutorul lor. Astfel de conducători ne trebuie şi nouă − cu frică de Dumnezeu şi cu dragoste faţă de Biserica Sa, aşa precum au fost Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”.