Liturghie arhierească în Parohia Văleni, com. Brâncoveni

Duminică, 1 septembrie, la început de an bisericesc, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în Parohia Văleni din com. Brâncoveni.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat starea nemaiîntâlnită, aspră, pe care Mântuitorul Hristos a arătat-o cu prilejul vindecării copilului lunatic: „Domnul Hristos este, în pericopa evanghelică de astăzi, parcă mai aspru ca niciodată cu cel care a venit şi i-a cerut vindecarea fiului său, pentru că ştia că nu are destulă credinţă; ştia că se îndoieşte şi nu poate crede ca oarecând sutaşul, care i-a zis: „Doamne, nu sunt vrednic să intri sub acoperişul meu, ci numai zi cu cuvântul şi se va vindeca sluga mea” (Mt. 8, 8), şi ca atâţia alţii care au venitla El încredinţaţi pe deplin că poate să-i ajute. Hristos este aspru şi cu ucenicii Săi, pentru că slăbise puterea lor, în ciuda faptului că primiseră dar dela Dumnezeu ca, mergând, să scoată demoni în numele Lui (Lc. 9, 1). În sfârşit, a mai fost aspru Hristos în cuvântul de astăzi şi cu fariseii şi cărturarii care veşnic căutau să-L prindă în cuvânt, urmându-L cu gând şi ochi viclean nu ca să-I vadă minunile şi să creadă în El, ci ca să afle vreun gest sau vreun cuvânt nepotrivit, să-L poată apoi aresta şi să-L condamne la moarte, aşa cum s-a şi întâmplat în cele din urmă.

Aşadar, Domnul este astăzi aspru cu cei din vremea Sa, dar este aspru şi cu noi, pentru că, încet-încet, mă tem că şi în noi se stinge duhul Său, iar Creştinismul nostru convinge din ce în ce mai puţin… Ne năpădeşte formalismul; ne pustieşte secularismul; practicăm un Creştinism din ce în ce mai teoretic; vorbim frumos despre el, dar nici nu postim şi nici nu ne rugăm…”.