Liturghie arhierească la biserica „Sfinții Doctori fără de arginți” din cadrul Spitalului Municipal Caracal

Vineri, 1 noiembrie, în ziua sărbătoriri „Sfinților Doctori fără de argint Cosma şi Damian”, Preasfințitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul Spitalului Municipal Caracal, hirotonind diacon pe tânărul teolog Constantin Filcu și preot pe diac. Claudiu Buşe, pe seama bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din Mun. Caracal. Tot cu acest prilej, cu binecuvântarea ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, a fost adusă de la Sf. Mănăstire Lainici o raclă cu Sfinte Moaşte, printre care și ale Cuviosului Irodion − duhovnicul Sfântului Calinic de la Cernica −, aşezate spre închinare în biserica din curtea Spitalului.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a istorisit viaţa Sfinţilor Cosma şi Damian, argumentând de ce sunt ei importanţi şi cinstiţi în spitale: „Se numesc doctori fără de arginţi pentru că au vindecat nu doar trupurile, ci şi sufletele oamenilor. Dar de ce fără de arginţi? Pentru că ei şi-au pus hotărârea în inima lor ca pentru darurile vindecărilor de tot felul, pentru harul lui Dumnezeu care s-a pogorât peste ei şi i-a învrednicit de acest dar al tămăduirii, să nu i-a niciodată nimic de la nimeni. Făceau totul în dar, după cuvântul Domnului care zice: „Tămăduiţi pe cei neputincioşi, înviaţi pe cei morţi, curăţiţi pe cei leproşi, pe demoni scoateţi-i; în dar aţi luat, în dar să daţi” (Mt. 10, 8). În dar au luat harul acesta al tămăduirilor şi în dar căutau întotdeauna să-l dea celor care aveau nevoie de vindecare”.

La final, pentru sârguința în slujire, Preasfinția Sa a acordat Distincţia de vrednicie PC Pr. Paroh Ion Iagăru și Diploma de ctitor dlui Dr. Eustațiu Chițimia.