Slujba Pavecerniţei Mari în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Caracal

Miercuri, 5 martie, Preasfinţitul Episcop Sebastian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Pavecerniţei Mari în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Caracal.

La final, Preasfinţia Sa vorbit credincioşilor despre credinţă, rugăciune şi iertare, pe care trebuie să le sporim mai ales în această perioadă de post: „Credinţa înseamnă încredere în Dumnezeu. Având credinţă, putem smulge din sufletul nostru răutăţile, putem depăşi necazurile şi greutăţile din viaţa noastră, putem smulge din fiinţa noastră păcatele de tot felul.

Evanghelia ne învaţă ca atunci când ne rugăm şi cerem ceva de la Dumnezeu, să cerem cu încrederea că vom şi primi. Nouă, adesea, nu ni se împlineşte rugăciunea pentru că nu cerem cu credinţă, pentru că ne îndoim.

Evanghelia ne mai învaţă să iertăm orice avem împotriva cuiva, ca şi Tatăl nostru cel ceresc să ne ierte greşelile noastre. De ce este necesară iertarea? Pentru că nu poate fi primită rugăciunea şi cererea noastră de către Dumnezeu, dacă ne rugăm având sufletul plin de răutate. Cum îndrăznim să cerem iertare, fără ca noi să iertăm?

Nu este, deci, de ajuns să postim patruzeci şi şapte de zile şi să zicem că am făcut tot ce am putut. Ne trebuie o credinţă extrem de puternică; ne trebuie o rugăciune curată şi lipsită de răutate faţă de cei din jurul nostru; ne trebuie iertare faţă de cei care ne-au greşit şi faţă de cei care am greşit. În felul acesta postul nostru va fi cu adevărat roditor”.