Zi de sărbătoare la Parohia “Schitul Frumoasa” din judeţul Bacău

În ziua pomenirii Sfântului Atanasie Atonitul (5 iulie), Parohia “Schitul Frumoasa”, aflată în comuna Balcani, Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău, a îmbrăcat straie de sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, în prezenţa a sute de credincioşi.

Singura biserică din Eparhia Romanului şi Bacăului ocrotită de Sfântul Atanasie Atonitul şi-a serbat sâmbătă, 5 iulie 2014, hramul. Locaşul de închinăciune se află la Schitul Frumoasa din judeţul Bacău, fiind construit la iniţiativa părintelui Nicolae Pântea, preot slujitor în Halkidiki – Grecia. A devenit o tradiţie ca în ziua hramului, credincioşii, însoţiţi de preoţii parohi, să vină la Schitul Frumoasa pentru a înălţa rugăciuni către Dumnezeu în ziua pomenirii Sfântului Atanasie Atonitul.

Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de ierarhi din care au făcut parte: Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, PS Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Alături de ierarhi au slujit numeroşi preoţi din Eparhia Romanului şi Bacăului. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Filomelos“ din Oneşti, dirijată de pr. Petrică Cautiş.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Sebastian a evidenţiat viaţa Sfântului Atanasie Atonitul, născut în deceniul al II-lea al secolului al X-lea, la Trapezunt, precum şi viaţa pe care acesta a trăit-o în Muntele Athos şi efortul său neobosit de reorganizare a vieţii duhovniceşti athonite prin înnoirile aduse de el şi cuprinse în aşa-numitul „Kanonikon“, păstrate până astăzi în Sfântul Munte. De asemenea, în cuvântul său,  ierarhul a evidenţiat virtuţile ce au caracterizat viaţa Sfântului şi a îndemnat pe cei prezenţi să-i urmeze exemplul.

*

Pelerinii prezenţi, veniţi din toată ţara, au primit la finalul programului liturgic pachete cu hrană. Biserica „Sf. Atanasie de la Aton“ a fost sfinţită în anul 2008 de PS Sebastian şi de PS Ioachim Băcăuanul. Ea are un statut special, fiind construită în apropierea casei părinteşti a părintelui Nicolae Pântea, în memoria fratelui său care a murit în Muntele Athos.

sursa: ZiarulLumina.ro