Liturghie arhierească la Catedrala din Caracal

Duminică, 30 noiembrie, Preasfinţitul Episcop Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrala din Caracal, hirotonind diacon pe tânărul teolog Morariu Aurel-Alexandru.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a subliniat importanţa pentru poporul român a ultimei zile din luna noiembrie: „Biserica are o zi de naştere, o zi onomastica, precum şi o zi în care îşi prăznuieşte ocrotitorul – Sfântul Apostol Andrei.

Ziua de naştere a Bisericii este Cincizecimea, atunci când Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinţii Apostoli şi s-a întemeiat prima comunitate creştină, în înţelesul de Biserică.

Ziua de prăznuire a numelui Bisericii este Duminica Ortodoxiei, adică prima duminică din Postul Paştelui. Astăzi, însă, este ziua în care se prăznuieşte ocrotitorul Bisericii noastre Ortodoxe Române − Sfântul Apostol Andrei.

După Înălţarea la cer a Mântuitorului Hristos, Sfinţii Apostoli au tras la sorţi pentru a cunoaşte în ce părţi vor merge să propovăduiască Evanghelia şi fiecăruia dintre ei i s-a atribuit câte o zonă. Sfântului Apostol Andrei i-a revenit datoria să propovăduiască în jurul Mării Negre, precum şi locuitorilor de pe ţărmul Mării Egee − adică în Tracia, Macedonia, Tesalia şi Peloponez −, apoi a ajuns în oraşul Patras, unde a sfârşit ca mucenic.

Sfântul Apostol Andrei a fost şi este socotit ocrotitorul românilor, pentru că propovăduind Evanghelia pe ţărmul Mării Negre a trecut şi prin Dobrogea noastră, prin cetăţile Tomis (Constanţa de astăzi), Histria, Callatis şi celelalte, unde a creştinat pe strămoşii noştri, a hirotonit preoţi şi a constituit comunităţi creştine, rânduind îndrumători şi învăţători, rânduind episcopi în cetăţile pe care le-a străbătut. Nu se ştie exact cât a stat aici, dar, precum spunea un istoric grec, Sfântul Andrei a fost atât de încântat şi mişcat de ospitalitatea strămoşilor noştri şi de credinţa lor monoteistă − chiar dacă nu erau creştini −, fiindu-i uşor să înlocuiască dumnezeul păgân cu Adevăratul Dumnezeu. Astfel, el susţine că Sfântul Andrei ar fi rămas aici 20 de ani, timp în care a întemeiat şi a consolidat Biserica Creştină pe teritoriul Dobrogei”.