Liturghie arhierească în Parohia Comăniţa

Luni, 13 aprilie, a doua zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Comăniţa, com. Teslui, hirotonind diacon pe teologul Enache Nicolae.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat importanţa şi consecinţele Învierii Mântuitorului Hristos: „Trebuie să ştim cu toţii că evenimentul Învierii Domnului este departe de a fi un simplu fapt istoric. Cei care tratează cu superficialitate evenimentul minunat al Învierii Domnului nu vor înţelege niciodată măreţia şi profunzimea acestei sărbători. Departe de a fi un simplu eveniment istoric, Învierea Domnului este, în acelaşi timp,  un fapt cosmic, universal şi regenerator al creaţiei.

Prin meta-istoric, înţelegem că Învierea transcende timpul. Acest lucru ni-l spune şi evanghelia din noaptea Învierii: „La început era Cuvântul şi Cuvântul era la Dumnezeu şi Dumnezeu era Cuvântul… «La început», adică dincolo de istorie, atunci când oamenii şi toată făptura nu erau creaţi încă. Citind cu atenţie Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, vedem că după ce l-a creat pe om în ziua a şasea, nu se mai spune că a fost seară şi a fost dimineaţă, ca să încheie ziua a şasea.

De asemenea, Învierea este şi cosmică pentru că se adresează întregii creaţii, întregii făpturi, deci nu numai oamenilor; ea este şi universală pentru că se adresează tuturor neamurilor, de toate culorile, etniile şi limbile”.