Implicarea şi responsabilitatea preţuite şi premiate

Ziua de 21 mai a.c. a fost una aleasă, prilejuită de întreita sărbătoare − Înăţarea Domnului, cinstirea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, ocrotitorii Catedralei Patriarhale şi Ziua Eroilor.

Ca rugători şi credincioşi, programul a debutat cu săvârşirea Sfintei Liturghii, săvârşită pe Colina bucuriei, la Altarul de vară, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericirea Sa a premiat pe cei 29 de câştigători ai Concursului Naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu”, dar şi pe cei 7 câştigători ai Concursului Naţional „Icoana Ortodoxă – lumina credinţei”, ediţia a IV-a.

Elevul caracalean Petre Paciu a reprezentat Episcopia Slatinei şi Romanaţilor prin proiectul câştigător la nivel eparhial „Voluntar pentru Spital/ Vreau să Sprijin! Voinţă şi Speranţă”.

Concursul naţional de miniproiecte cu caracter misionar-filantropic „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu” a fost organizat de Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 15 decembrie 2014 – 21 mai 2015.

Competia s-a adresat copiilor, preoţilor şi profesorilor de religie implicaţi în programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor” şi a urmărit să educe copiii în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţa. Scopul concursului a fost acela de a cultiva dragostea faţă de semeni şi de a-i educa pe copii în sensul ajutorării semenilor aflaţi în suferinţă: bătrâni bolnavi şi singuri, copii abandonaţi sau în situaţii speciale, familii cu venituri reduse, persone spitalizate sau alte categorii vulnerabile.

„Proiectul este al oamenilor care pot pentru oamenii care simt nevoia ajutorului lui Dumnezeu. Tot ceea ce facem în biserica noastră, care nu este enorie, facem cu ajutorul Bunului Dumnezeu, ştiut fiind faptul că la slujbe participă familii cu copiii mici, internaţi în spital şi bătrâni de la Centrul Social. De aceea, ne bucură premiul obţinut şi avem recunoştinţă pentru toţi cei care ne-au susţinut: medici, firme caracalene, şcoli şi licee din zonă, dar mai ales acum când comemorăm Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi”. Pentru toată dărnicia şi înţelegerea aducem mulţumiri Maicii Stanciu Eufrosina, stareţa mănăstirii Brâncoveni”, a spus părintele Ion-Doru Iagăru, de la biserica „Sfinţii Doctori fără de arginţi, Cosma şi Damian” din cadrul Spitalului Municipal Caracal.

La această zi plină de bucurii duhovniceşti au participat şi o parte din voluntarii proiectului câştigător.

Grupul de voluntari de la Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” a pornit spre Catedrala Patriarhală pentru a fi alături de părintele Ion Iagăru la momentul festiv de decernare a diplomelor.

La final, grupurile de elevi au participat la fotografia de grup alături de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, din care au făcut parte: ÎPS Părinte Laurenţiu − Mitropolitul Ardealului; ÎPS Părinte Calinic – Arhiepiscop  al Argeşului şi Muscelului; ÎPS Părinte Casian − Arhiepiscopul Dunării de Jos; PS Părinte Ambrozie − Episcopul Giurgiului; PS Părinte Visarion − Episcopul Tulcii; PS Părinte Siluan − Episcopul ortodox român al Ungariei; PS Părinte Varlaam Ploieşteanul − Episcop-vicar patriarhal; PS Părinte Ieronim Sinaitul − Episcop-vicar patriarhal şi PS Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar la Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Dorinţa grupului de voluntari caracaleni de a participa la evenimentele de la Catedrala Patriarhale a fost sprijinită financiar de A.S.P.E.A. (Asociaţia Spijin Profesori şi Elevi Activi din Municipiul Caracal), prin amabilitatea domnului Eugen Negrilă, şi susţinută logistic de doamna Mirela Elena Bîra şi Cercul Militar Caracal.