Liturghie arhierească în biserica „Sfânta Treime” din Caracal

 

Duminică, 31 mai, la Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, Preasfinţitul Părinte Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica „Sfânta Treime” din Caracal.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a arătat importanţa praznicului Cincizecimii, care a culminat cu formarea primei comunităţi creştine: „Dacă Biserica noastră are o zi onomastică, sărbătorită în Duminica Ortodoxiei, acum, la Duminica Cincizecimii (Rusaliile, cum se spune în tradiţia populară), se face aniversarea ei, adică ziua ei de naştere, pentru că astăzi s-a născut Biserica noastră, prin cele 3000 de persoane adunate la un loc, într-un gând şi un cuget şi primind botezul „cu Duh Sfânt şi foc”. Mai târziu, s-au adăugat până la 5000 de suflete, iar după aceea, în continuare, creştinismul s-a răspândit pe întreg globul pământesc”.

Conform rânduielii, după Sfânta Liturghie a fost săvârşită şi slujba Vecerniei, numită „a plecării genunchilor”, care conţine cele şapte rugăciuni de invocare a Sfântului Duh şi au fost binecuvântate frunze de nuc, care simbolizează limbile de foc coborâte peste Sfinţii Apostoli.

Cu acelaşi pfrilej, Preasfinţia Sa a sfinţit troiţa de lemn din curtea bisericii, realizată cu sprijinul Fundaţiei „Prof. George Manu” din Bucureşti şi ridicată în memoria martirilor caracaleni întemniţaţi, persecutaţi şi executaţi în perioada comunistă.