Biserica Parohiei Petculeşti a fost resfințită

Duminică 26 iulie, Preasfinţitul Părinte Sebastian a săvârşit slujba de resfințire a bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Parohia Petculești, com. Grădinari.

În cuvântul de învăţătură, după Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa a tâlcuit Evanghelia zilei, a Înmulțirii pâinilor: „Am văzut cu toţii că oamenii din vremea Mântuitorului s-au arătat incapabili să preţuiască minunea ce s-a săvârşit sub ochii lor. Mai mult, L-au înţeles greşit, căutându-L mai mult pentru pâinea cea trecătoare decât pentru dumnezeirea Sa, mai mult pentru hrana de aici decât pentru cea de dincolo, lucru ce se întâmplă adeseori şi cu noi, când arătăm aceeaşi nerecunoştinţă, aceeaşi lipsă de înţelepciune, aceeaşi derută, confundând răul cu binele, păcatul cu virtutea, trupul cu sufletul, nonvaloarea cu valoarea. Mântuitorul Hristos S-a întristat astăzi, aşadar, văzând tendinţa omului de a se bucura mai mult de trup decât de suflet şi că Îl căuta din interes mai degrabă, decât din iubire şi recunoştinţă. Și noi de multe ori, în viaţa aceasta, ne lăsăm răpiţi de farmecul lucrurilor pieritoare şi uităm sau neglijăm să preţuim cum se cuvine sufletul. Abia când se sfârşeşte viaţa noastră ne dăm seama că ceea ce aveam mai de preţ a fost, de fapt, uitat şi neglijat. Aşa se va întâmpla şi cu noi, dacă nu vom şti să apreciem cum se cuvine viaţa aceasta, şi mai ales pe Cel ce este Stăpânul ei, adică pe Dumnezeu; dacă vom proceda ca mulţimea din evanghelia de astăzi, care a ştiut să se bucure doar pentru faptul că a mâncat şi s-a săturat, dar n-a luat seama că în faţa ei se afla însuşi Dumnezeu. Nu a înţeles faptul că mesajul, ţinta misiunii lui Iisus, nu era să creeze pâine şi peşti, ci să o conştientizeze pe ea să se pocăiască, să se mântuiască, să pună preţ adică mai mult pe suflet decât pe trup”.

Pentru efortul depus la restaurarea bisericii, Preasfinţia Sa a acordat rangul de Sachelar Părintelui Paroh Turcu Adrian, Diploma de ctitor dlor manager Tomescu Cristian-Constantin şi manager Călin Florea, precum şi Distincţia de vrednicie dlor Stan Dumitru, Ioana Ionuţ şi Dobre Iacob.