Elevii din Eparhia Slatinei şi Romanaţilor prezenţi la a doua ediţie a Taberei de Excelenţă Science – Intelligence – Research

În perioada 1-4 iulie ac. 65 de elevi au primit cu bucurie invitaţia de a participa lângă Mănăstirea Tismana la tabăra de excelenţă SIR. Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, şi cu ajutorul Fundaţiei Cuvântul Care Zideşte, iniţiativa de a promova, dar şi de a răsplăti cele mai bune rezultate la învăţătură s-a finalizat frumos sub genericul SIR (Science – Intelligence – Research), iar anul acesta programul şi-a dezvoltat şi latura pentru păstrarea credinţei şi tradiţiilor prin tabere pentru românii din diaspora. Cei 13 elevi din fiecare judeţ (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea) al Mitropoliei Olteniei şi-au anunţat intenţia de a participa în mod voluntar, înscriindu-se singuri la adresa tabarasir@gmail.com, urmând termenele şi criteriile stabilite de organizatori pe paginile de socializare.

Din judeţul Olt, olimpicii selectaţi au obţinut rezultate remarcabile la faza naţională a olimpiadelor de matematică, informatică, fizică, religie, muzică, limba şi literatura română, lectura ca abilitate pentru viaţă, animatori, istorie şi limba franceză sau s-au poziționat pe primele locuri la mai multe concursuri şcolare de anvergură.

Participanţii, elevi merituoşi de la şcolile şi liceele din Mitropolia Olteniei, s-au bucurat de program organizatorilor şi au primit cu plăcere invitaţia de a propune propriile activităţi – un program liturgic mai bogat, mai multe zile pentru atelierul de creaţie, mai multe variante pentru imnul taberei, mai multe jocuri de cunoaştere şi mai mult timp pentru sport împreună.

IPS Părinte Irineu a fost prezent, în prima zi de tabără, în mijlocul elevilor, le-a rostit un cuvânt de învăţătură, i-a binecuvântat, i-a felicitat pentru rezultatele la învăţătură, i-a invitat să socializeze şi să aibă discuţii tematice cu ceilalţi copii şi tineri români veniţi de dincolo de Dunăre în tabăra Matrice culturală şi spirituală românească, organizată simultan de Mitropolia Olteniei în colaborare cu Institutul Cultural Român.

Elevii din judeţul Olt au pornit la drum cu binecuvântări arhiereşti primite de la Preasfinţitul Părinte Sebastian. Grupul a fost însoţit până la plecare de părinţi, iar din partea eparhiei, a fost delegat părintele consilier social-misionar Aldea Constantin, care a asigurat logistica şi bunul mers al excursiei.

Prima oprire a fost, spre rugăciune, la Mănăstirea Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, ridicată în anul 1950, de către vrednicul de pomenire mitropolit Firmilian Marin al Olteniei, în zona cunoscută sub numele Viile Prisaca, pe cea mai înaltă colină de lângă Craiova. Biserica mare este închinată Sfântului Ierarh Nicolae şi Sfântului Ioan Teologul.

Ajunşi la Tismana, alături de celelalte patru grupuri, elevii au acordat interviuri pentru televiziunea regională, au participat la inaugurarea taberei pentru diaspora şi au fost martori la semnarea protocolului de colaborare dintre Mitropolia Olteniei şi Institutul Cultural Român, instituţii reprezentate de IPS Părinte Irineu şi domnul Radu Boroianu, în calitate de preşedinte.

 Tabăra îşi propune pregătirea culturală şi dezvoltarea personală a tinerilor români aflaţi dincolo de hotarele ţării prin prezentarea unor modele româneşti, prin susţinerea unor activităţi privind limba, istoria şi prezentarea unor aspecte legate de etnologie, folclor, management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice.

Programul taberei a cuprins o serie de conferinţe susţinute de Prof. Univ. Dr. Nicu Panea şi de Pr. Conf. Univ. Dr. Picu-Nelu Ocoleanu, dar şi ateliere de meşteşuguri tradiţionale susţinute de Filomena Tistere, maestra în ţesături populare.

Peste o sută de tineri din comunităţile istorice ale României au avut prilejul de a se familiariza cu personalităţile marcante ale culturii române.

 Tinerii din cele două tabere au avut şi un program comun, care a constat în discuţii legate de sistemul de învăţământ, utilizarea limbii române ca a doua limbă în familiile mixte, atelierul de modelaj şi jocuri sportive.

Participanţii din tabăra SIR s-au bucurat de vizita la Centrala hidroelectrică Tismana, unde elevii olimpici la fizică au avut posibilitatea să discute în termeni de specialitate cu ghidul, iar ceilalţi să urmărească unele fenomene studiate la şcoală.

Până la a urca la Mănăstirea Tismana, grupul SIR s-a oprit pe drum la Izvorul Basarabilor, a cumpărat obiecte tradiţionale de la localnici şi a vizitat Muzeul Monetăriei Naţionale sau al Tezaurului, loc deosebit nu doar pentru olimpicii la istorie.

În luna iulie a anului 1944, 240 de tone de aur pe care le avea România la acea vreme, au fost trimise spre Mănăstirea Tismana, sub peştera Sfântului Nicodim, locul unde găsiseră adăpost şi apărare de atâtea ori înaintaşii noştri, fie ei domnitori, căpetenii de oşti sau simpli negustori.

Dacă anul trecut elevii din tabăra SIR au aflat la Tismana rezultatele pentru cei de acasă la exemenul naţional de bacalaureat, acum emoţiile au crescut, în tabără fiind mai mulţi elevi din clasa a VIII-a care au primit veşti bune. Eleva Vîrban Iulia Maria a primit notă 10 (zece) la evaluarea naţională, fiind admisă alături de colegă ei, Matei Alexandra Gabriela în primii opt la Colegiul Naţional Ion Minulescu din Slatina.

 Tot cu emoţie, bucurie sau tristeţe s-au urmărit în tabăra SIR şi meciurile din Campionatul European, suporterii – elevi şi profesori – trăind împreună momentele jocului şi tensiunea prelungirilor.

Tabăra SIR, deşi ajunsă la final, cu momentul solemn de acordare a diplomelor de participare şi vernisajul expoziţiei, nu s-a încheiat doar cu cântecele de la focul tradiţional, ci continuă în mediul virtual pe grupul creat pentru participanţi.

Mai multe detalii aici:

http://tabarasir.blogspot.ro/

http://tabarasir.blogspot.ro/2016/07/momente-din-tabara-sir-2016.html

http://www.tvrplus.ro/editie-reporter-sud-468519

https://www.youtube.com/watch?v=BOQ0MMQRLbQ

https://www.youtube.com/watch?v=nz-v82t6Xvo

http://arhiepiscopiaramnicului.ro/invatamant/olimpicii-valceni-au-plecat-tabara-de-la-manastirea-tismana

http://arhiepiscopiaramnicului.ro/invatamant/tabara-la-tismana-pentru-olimpici

http://ziarullumina.ro/muzeul-tezaurului-de-la-manastirea-tismana-va-fi-inaugurat-114202.html

http://www.gds.ro/Actualitate/2016-07-28/povestea-aurului-de-la-tismana/

***

Tabăra S.I.R. Tismana, Iulie 2016  – Tismana, Talanţi, Tineri, Tabor, Tihnă, Trăire, Tabără, Triumf

– câteva impresii ale participanților –

Oprea Marina, Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, Slatina, judeţul Olt

În primul rând, aş vrea să le mulţumesc tuturor organizatorilor pentru că au făcut posibilă participarea noastră în această tabără.

 Luând o pauză de la şcoală, la început de vacanţă, în tabăra SIR de la Tismana am reuşit să cunosc elevi deosebiţi, care au aceleaşi pasiuni ca mine şi alături de care am trăit clipe pe care nu le voi uita curând.

Mi-a plăcut foarte mult atelierul în care fiecare dintre noi s-a putut exprima prin sculptarea sau pictarea unor obiecte cu motive tradiţionale, dar şi plimbarea spre Mănăstirea Tismana, aşezată între crestele împădurite ale munţilor.

Le mulţumesc încă o dată organizatorilor pentru că ne-au răsplătit, prin această tabără, muncă depusă în timpul anului şcolar.

Stan Andreea Elena, Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal, judeţul Olt

Pentru mine oamenii reprezintă un factor esenţial pentru a pune în practică orice lucru.

Şi în cazul Taberei S.I.R. oamenii au reuşit să însufleţească o idée şi să ofere o şansă extraordinară anumitor copii.

Pentru a mulţumi celor care au finanţat această tabără, nu există o formulă certă. Mulţumită organizatorilor am întâlnit copii cu adevărat uimitori, de la care am învăţat că orice este posibil. Şi mai presus de acest lucru, am legat prietenii strânse, care sper să dureze.

Tabăra S.I.R.mi-a oferit o şansă, o experienţă, o viziune asupra ceea ce înseamnă recunoaşterea meritelor.

Niciodată nu am muncit pentru o răsplată, ci pentru mine, pentru a mă perfecţiona, pentru a descoperi lucruri noi care să îmi fie de folos şi în carieră, dar şi pentru suflet.

Tabăra S.I.R. – suflet, iubire, responsabilitate creştină

Vîrban Iulia Maria

Atât pentru mine, cât şi pentru ceilalţi Tabăra S.I.R, organizată de Mitropolia Olteniei, ne-a adus mai apropierea de Dumnezeu, Care prin intermediul acestor oameni minunaţi cărora le mulţumesc şi le înclin tot respectul meu, ne-a răsplătit meritele şi ne-a descoperit frumuseţi divine – pământul  împânzit de natură şi păduri, oferite spre protecţie Cuviosului Nicodim de la Tismana.

Prin intermediul atelierelor, deschise mai multe zile, ni s-a oferit şansa de a sculpta, de a lucra o formă în lut sau de a picta ceva care să conserve întreagă paleta de trăiri simţite în urmă acestei experienţe minunate, numite SIR.

Am participat cu drag la Sfânta Liturghie oficiată în cadrul Mănăstirii Tismana,  încărcată de har şi am primit cu bucurie cuvântul de învăţătură de la predică.

Focul de tabăra ne-a adus pe toţi mai aproape pentru a ne da seama de compatibilităţile legate, dar  şi de frumuseţea imnurilor compuse şi de noi.

Aş reveni şi la anul cu mare bucurie la Tismana dacă Bunul Dumnezeu mă va ajută!

Mulţumesc Taberei S.I.R pentru tot!

A consemnat,

Prof. însoţitor Iliescu Alexandra Cristina

(Liceul Teoretic „Mihai Viteazul” Caracal)