Prima Sfântă Liturghie în limbaj mimico-gestual la Caracal

În ziua de 2 octombrie 2016 a fost săvârșită, pentru prima dată în municipiul Caracal, Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual, pentru cele 33 de persoane cu deficienţe de vorbire şi de auz din municipiu şi împrejurimi.

Slujba a fost oficiată de către Pr. Conf. Univ. Dr. Onu Constantin de la Facultatea de Teologie din Piteşti, specializat în acest limbaj special, și Pr. Drăghici Ionuţ, desemnat de Episcopie pentru a deservi comunitatea de surdo-muţi din municipiul Slatina. La acest moment important a participat şi doamna Savin Doina, directorul A.N.S.R.- Olt.

Spaţiul destinat slujirii a fost pus la dispoziție de administraţia publică locală Caracal, iar nou-înfiinţata comunitate de surdo-muţi din municipiu a primit ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Meletie.

Sfânta Liturghie în limbaj mimico-gestual va fi săvârșită de acum în Caracal în prima duminică a fiecărei luni a anului.

În România sunt aproximativ 29.500 de persoane cu deficienţe auditive. Primul slujitor care a reuşit să întemeieze în România o comunitate de surdo-muţi a fost Pr. Conf. Univ. Dr. Onu Constantin care, în anul 1996, cu binecuvântarea ÎPS Calinic – Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, a deprins limbajul mimico-gestual şi putut săvârși, la Piteşti, prima Sfântă Liturghie în acest limbaj special.