Sf. Mc. Varvara cinstită în satul Minieri, jud. Prahova

Duminică, 4 decembrie, la prăznuirea Sfintei Mucenițe Varvara, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, au săvârșit, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sfințirea picturii bisericii din satul Minieri, comuna Filipeștii de Pădure, jud. Prahova.

După tâlcuirea Evangheliei citită la Sfânta Liturghie, Preasfințitul Timotei Prahoveanul a evidențiat implicarea comunității din localitatea Minieri pentru construirea locașului de cult: „A rânduit Dumnezeu ca un fiu al acestor locuri, pe atunci mai tânăr slujitor al Bisericii, aflându-se la Mănăstirea Crasna, să își dorească și să inițieze zidirea acestui sfânt locaș. Preasfințitului Sebastian i s-au alăturat și alte persoane, slujitori ai Bisericii, oamenii din conducerea Primăriei și Consiliului Local, precum și mulți credincioși. Astăzi cu rânduiala lui Dumnezeu pictura a primit harul Sfântului Duh”.

La rândul său, Preasfințitul Episcop Sebastian a vorbit despre viața și pătimirea Sf. Mucenițe Varvara, care a trăit în veacul al IV-lea: „Sfânta Varvara era o tânără fecioară care a dovedit atâta curaj și răbdare în chinuri și în bătăi, încât privind noi, cei de astăzi, să ne rușinăm, pentru că ne este greu să venim la biserică două ceasuri pe săptămână și să ne rugăm lui Dumnezeu. Ea însă s-a lăsat bătută și schingiuită și nu a vrut să audă de moștenirea și de banii tatălui său, nu a vrut să-și trăiască viața fără Dumnezeu, iar noi întoarcem atât de ușor spatele Lui. Sfânta Varvara este pentru noi o încurajare, pentru că nici măcar suferința noastră, boala noastră, greul nostru, sărăcia noastră nu se pot compara cu ceea ce a răbdat ea. Noi nu suntem în stare să postim pentru că ni se pare greu, să ne rugăm pentru că ni se pare plictisitor, sau să venim la biserică pentru că suntem obosiți ș.a., dar îndrăznim să-i cerem socoteală lui Dumnezeu, să-i cerem numai bunuri și bunătăți pentru noi, fără a-i mulțumi pentru ceea ce avem deja”.

*

Satul Minieri este o colonie muncitorească minieră relativ nouă, construită de regimul comunist prin anii ’50 și care nu a avut niciodată locaș de cult. Preasfinția Sa, împreună cu teologul Gheorghe Liță, care a devenit apoi preotul satului, au obținut terenul necesar și au început construcția bisericii în anul 1996.

Lucrările au durat trei ani, astfel încât în noiembrie 1999 biserica a fost târnosită, ulterior demarându-se și lucrările de pictură, precum și construirea unui așezământ social și a unei capele mortuare. Pictura a fost realizată de dl Mircea Petrișor din București.