Proiect educațional inedit la Colegiul Național „Ion Minulescu”

Marți, 29 noiembrie, a început desfășurarea proiectului educațional „În Biserica slavei Tale stând în cer ni se pare a sta!”, proiect care a avut ca parteneri Colegiul Național „Ion Minulescu”, Inspectoratul Școlar General al Județului Olt și Episcopia Slatinei și Romanaților.

Locul de desfășurare a primei etape a fost parohia „Pogorârea Sfântului Duh” și „Nașterea Maicii Domnului”, slujitor fiind părintele Căpățână Ionel. Răspunsurile la strană au fost date de un elev din cadrul Colegiului. Cei doi coordonatori ai proiectului sunt prof. drd. Alin Bolboașă Șofaru și doamna prof. Maria-Elena Gavrilă.

Inițiatorul și coordonatorul proiectului, dl prof. drd. Alin Bolboașă Șofaru, ne-a menționat faptul că proiectul se adresează elevilor de clasa a XII-a, iar dacă feedback-ul din partea copiilor o să fie unul pozitiv, implementarea proiectului se va face pe tot ciclu liceal.

Tot domnia sa ne-a spus că proiectul „În Biserica slavei Tale stând în cer ni se pare a sta!” are în vedere conștientizarea generației tinere de semnificația și importanța fiecărui moment al Sfintei Liturghii, semnificația obiectelor de cult din altar, a veșmintelor preoțești, corelația dintre învățătura Sfintei Scripturi și slujirea pe care o realizează preotul. Vizita și desfășurarea unei ore de religie în biserică înseamnă o punte de trecere de la cadrul instituțional spre viața creștină practică.

Scopul proiectului este atât unul educativ, cât și unul religios, căutând să transforme o simplă oră de religie după tiparul didactic clasic într-o experiență de trăire duhovnicească, introducând elevii în universul bisericesc, făcându-i parte activă a Liturghiei. Învățarea activ-participativă pune în valoare aptitudinile practice, naște în elevi dorința de implicare și îi conștientizează că procesul educativ este centrat pe o experiență reală, nu una pur teoretică.

Derularea proiectului este susținută de către Inspectoratul Școlar General al Județului Olt, prin doamna Insp. Gen. Man Felicia, de către conducerea Colegiului Național „Ion Minulescu”, domnul dir. prof. dr. Carol Kovacs, de către directorii adjuncți, prof. Moraru Tiberius și prof. Ionescu Marius precum și de coordonatorul de programe și proiecte educative, prof. Mitru Ion.

Proiectul se va desfășura până la finele lunii ianuarie 2017, când în amfiteatrul colegiului se vor disemina rezultatele.