Congresul Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie

Castelul Roşianu din localitatea Poiana, comuna Turburea, judeţul Gorj, a găzduit sâmbătă, 3 iunie, cea de a XIII-a ediţie a Congresului Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei. Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Craiovei, prin Biroul de Învăţământ, Catehizare şi activităţi cu tineretul, în parteneriat cu Primăria Turburea, Protoieria Târgu Cărbuneşti, Târgu Jiu Nord şi Târgu Jiu Sud.

Peste 300 de participanţi din întreaga Mitropolie a Olteniei au venit şi anul acesta în localitatea Poiana, din judeţul Gorj, pentru a lua parte la lucrările Congresului Tinerilor Ortodocşi care și-a propus să dezbată teme importante pentru tineri și societate. Din partea Episcopiei Slatinei și Romanaților la acest eveniment au participat 5 tineri: Smarandache Bogdan Alexandru – președinte A.S.C.O.R. Fil. Slatina; Niță Oana Maria – cls. a IX –a, Colegiul Național “Radu Greceanu” – Slatina; Pârva Florentina – cls. a IX –a, Colegiul Național-Vocațional “Nicolae Titulescu” – Slatina; Croitoru Alexandra, cls. a X-a, Colegiul “Ion Minulescu” – Slatina și Vîlcea Ionela – cls. a X-a,  Colegiul “Ion Minulescu” – Slatina, care au fost însoțiți de Pr. Florin Toma, desemnat de Centrul Eparhial.

Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, întâlnirea a avut ca temă „Familia creştină în contextul provocărilor actuale”. Programul congresului a fost deschis de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de ÎPS Părinte Irineu în biserica parohiei Poiana. După Sfânta Liturghie, tinerii, îmbrăcaţi în straie populare olteneşti, au mers în procesiune pe colina din vecinătatea sfântului locaş, unde au fost programate diverse activităţi catehetice şi recreative. Între invitaţii de anul acesta s-au numărat: părintele diacon Ovidiu Cuncea, cunoscut actor şi om de televiziune, prof. Silvia Cârţu, preşedinte al Asociaţiei „Părinţi pentru copii – Oltenia” şi marele sportiv şi antrenor de fotbal, Sorin Cârţu, membru al generaţiei „Craiova Maxima”.

La întoarcere, tinerii din Eparhia Slatinei au vizitat orașul Craiova, închinându-se la Catedrala Mitropolitană și la Biserica Madona Dudu și au luat masa în centrul vechi al orașului. Transportul tinerilor din Olt a fost asigurat de către Centrul Eparhial.

***

„Grupurile de tineri au sosit sâmbătă dimineața la biserica din Parohia Poiana, participând cu toții la slujba Sfintei Liturghii. Atmosfera din lăcașul de cult a fost una inedită. Biserica radia de credință, de har, de bucuria emanată de tinerii îmbrăcați în costume populare alese și purtate cu mândrie. Am primit apoi cu toții binecuvântare și învățătură din partea ÎPS Părinte Mitropolit Irineu, despre „Importanța familiei creștine în societatea de astăzi”. Sfaturile, îndemnurile și poveștile cu tâlc rostite și-au lăsat amprenta asupra noastră, determinându-ne să conștientizăm importanța unei familii unite prin dragoste și credință în fața lui Hristos. […] După masa de prânz, cele 6 grupuri de tineri au fost invitate la discuții moderate de preoții responsabili. Am dezbătut o mulțime de subiecte, principalul fiind „Familia creștină și provocările ei actuale”. La sfârșitul acestor discuții, după ce ne-am spus cu toții punctele de vedere, am înțeles că familia, fie ea tradițională sau modernă, trebuie să fie una unită prin iubire și credință, asemenea unirii dintre Hristos și Biserică, că deși provocările actuale sunt destul de numeroase, cu ajutorul lui Dumnezeu le putem înfrânge prin rugăciune și credință în puterea divină. Pentru mine, acest congres a reprezentat o experiență unică pe care cu voia lui Dumnezeu aș repeta-o cu orice ocazie” – Florentina Pîrva, cls. a IX-a, Colegiul Național-Vocațional “Nicolae Titulescu” – Slatina