Misiunea jertfelnică a unui preot de caritate

A dori să fii folositor celorlalți, fără a te gândi la vreo recompensă, este un act prin excelență creștinesc, deoarece, așa cum spunea Antoine de Saint-Exupéry, „caritatea nu a umilit niciodată pe cel care a beneficiat de ea, nici nu l-a legat vreodată în lanţurile recunoştinței, căci nu către el, ci către Dumnezeu a fost făcut darul”. În acest adevăr se cuprinde și slujirea preotului de spital Ion Doru Iagăru de la biserica Spitalului Municipal Caracal, județul Olt, cu hramul „Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian”.

Părintele Ion Doru Iagăru face parte din prima generație de preoți de spital, încadrat în Ministerul Sănătății din 1996. Și-a început slujirea ridicând, doi ani mai târziu, biserica de lemn, în stil mara­mu­re­șean, din curtea Spitalului Municipal Caracal, aproape de ceea ce sfinția sa numește „marea familie a Bisericii”. Adică lumea nevăzută, uneori ignorată și umilită, care își poartă bolile, su­fe­rințele, durerile și neîmplinirile prin saloanele spitalelor. Și, ca semn că lucrarea sfinției sale este dar îndreptat către Dumnezeu, Acesta i-a trimis, la rându-I, din mila Sa, un semn: picături de mir izvorâte din icoana praznicară.

Dar omul care prin felul său de a sluji aduce zâmbetul pe chipurile copiilor internați în spital, le alină suferințele cu dragostea lui nu putea rămâne nerăsplătit de aceștia. Așa că ei și cre­din­cioșii din zonă îi spun „Doru-Nemuritorul”.

Totul pentru copii

Despre proiectele și realizările concrete ale acestui slujitor al Bisericii vorbesc copiii, medicii din spital, credincioșii care îi umplu biserica în fiecare zi, locuitorii orașului și cei de prin așezările din jur, cei de prin spitalele județului, precum și cei de peste Dunăre, din Vidin, unde slujirea sa caritabilă întărește suflete, zidește în inimi catedrale, în care Însuși Hristos vine și vindecă.
„În fiecare sâmbătă, credin­cioșii care fac parte dintr-un comitet al bisericii noastre, alcătuit din foarte mulți tineri și cadre didactice, vizitează Secția de pediatrie, oferind copiilor dulciuri, îmbrăcăminte nouă, încălță­minte, jucării și, de ceva vreme, «painting face» (pictarea fețelor). Ceva inedit în spitalele din România. Doamna mea preoteasă, care are acest talant de la Dumnezeu, pictura, aduce astfel bucurie copiilor din Secția de pediatrie. Părinților lor le dăruim iconițe, cruciulițe, cărți religioase, în unele cazuri obiecte de uz caznic și chiar mașini de spălat”, ne spune părintele, în timp ce semnează acte, vorbește cu susținători de proiecte, planifică noi și noi activități.

„Familia te iubește!”

În fiecare an, în preajma zilei de 1 martie, organizează „Târgul caritabil”. Cu banii strânși, în parteneriat cu Protoieria Caracal, achiziționează aparatură și mobilier pentru spitale. De pildă, anul trecut, a dotat cu un aparat pentru monitorizarea funcțiilor vitale Secția de neonatologie, a ajutat la dotarea cu aparatură nouă a secțiilor ORL și pediatrie și a pus linoleum antibacterian în bucătăria dietetică a Secției  de pediatrie. „Începând din ianuarie 2018, la solicitările exprese ale Secției de neonatologie, vom asigura o parte din necesarul de pampers pentru copiii nou-născuți, dat fiind faptul că foarte multe mame cu venituri modeste care nasc la noi nu își permit să cumpere aceste produse și nici spitalul nu are fonduri pentru ele. De aceea, noi ne propunem să asigurăm jumătate din necesarul secției”, ne mai spune părintele.

Prin campaniile de genul „Zâmbește! Familia (noastră) te iubește!”, desfășurate mai ales în perioada premergătoare Crăciunului, părintele distribuie mii de cutii cu alimente, jucării și haine unor familii cu mulți copii, persoanelor defavorizate din spitale, instituții și localități ale județelor Olt, Teleorman, Dolj, Vâlcea, Centrului Cultural Român din Vidin, copiilor din Valea Timocului bulgăresc, Secției de pediatrie a Spitalului Municipal din Vidin etc. Prin acțiunea caritabilă „De Paști – speranță și lumină pe pat de spital”, au fost vizitate și ajutate nouă spitale și centre sociale, cămine de bătrâni etc. din Slatina, Caracal, Balș, Corabia, Cezieni, Fălcoiu și Băbiciu. Și tot prin grija părintelui se organi­zează și campanii de donare de sânge.

„Să trăim pentru ceilalţi, nu pentru noi”

Datorită părintelui Iagăru, s-au renovat două case în comuna Vlădila, care au fost și dotate cu mobilier, aparatură electro-casnică, biblioteci etc. Alte familii din Osica de Sus au primit fonduri bănești, alimente și haine, rechizite școlare pentru copii. Și tot sfinția sa a achiziționat 700 de Psaltiri pentru pelerinii veniți la hramul bisericii și asigură hrană părinților însoțitori ai bolnavilor internați în spital.

„O doamnă doctor care deține un cabinet de stomatologie în Caracal oferă, începând din ianuarie 2018, sigilare și flourizare gratuită a dinților pentru copiii insti­tuționalizați din municipiu și din localitățile din împrejurimi, tratamente foarte costisitoare, pentru care am obținut acordul Direcției pentru Pro­tecția Copilului. Acest proiect, la sfârșitul unui an, va însuma un efort financiar din partea noastră de cel puțin un sfert de miliard de lei vechi”, ne mai spune părintele.

Susținut de oameni de bine din comuna Scărișoara, părintele a organizat un atelier de prescurărie pentru credincioșii din Protopopiatul Caracal, în cadrul căruia părintele Nicodim Cristian, de la Parohia Drăgăneștii de Vede, i-a învățat pe cei prezenți cum se cuvine a fi făcute prescurile după rețete vechi, cum se coc, ce rugăciuni trebuie rostite în liniște, la lumina candelei.
Mai trebuie spus că părintele Iagăru s-a implicat și în realizarea unei capele în cadrul Spitalului Universitar „Sveta Petka” din Vidin, pentru care a primit o înaltă distincție din partea Mitropolitului Vidinului.

Pentru implicarea sa semnificativă în proiectele filantropice ale Bisericii, părintele Ion Doru Iagăru a primit, în 2015, din partea Preafericitului Părinte ­Patriarh Daniel, Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur”.

La finalul discuției noastre, l-am întrebat pe părintele cu ce sentiment își slujește aproapele. Iar sfinția sa mi-a răspuns printr-un aforism: „Florile produc parfum nu pentru ele. Soarele produce căldura nu pentru el. Și noi oamenii trebuie să trăim nu pentru noi, ci pentru ceilalţi! Aceasta este misiunea noastră, a preoților. Iar eu fac totul cu sentimentul împlinirii și bucuriei!”

 

sursa & foto: ZiarulLumina.ro