Marșul pentru viață 2018 – la cea de a VIII-a ediție în Episcopia Slatinei și Romanaților

Pe o vreme nu tocmai favorabilă, sâmbătă, 24 martie 2018, începând cu orele 17.00, în municipiile și orașele din cuprinsul județului Olt (Slatina, Caracal, Balș, Corabia și Drăgănești-Olt) s-a desfășurat cea de-a VIII-a ediție a “Marșului pentru viață”, având drept scop promovarea dreptului la viață a copilului nenăscut și reafirmarea valorilor familiei creștine tradiționale, îndeosebi darul sfânt al vieții prin nașterea de copii și creșterea lor în credință și iubire.

Manifestarea din întreg județul Olt a fost organizată de către Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (A.S.C.O.R.) – filiala Slatina și Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Judeţean Olt (I.S.J.), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) – Olt, Asociația Națională a Surzilor din România (A.N.S.R.) – filiala Slatina, Organizația „Trebuie!” – filiala Olt și Asociația “Kinonia”. În același timp, evenimentul a fost organizat în peste 300 de localități din România și Republica Moldova, sub genericul „O lume pentru viață”.

În municipiul Slatina marşul s-a desfășurat pe traseul: Esplanada „Oltul” − Poşta Mare − C.E.C. − Casa de Cultură a Tineretului şi retur, participând aproximativ 300 de persoane.

În municipiul Caracal evenimentul a început de la biserica „Sfinţii Apostoli” pe traseul: bulevardul Nicolae Titulescu – biserica „Adormirea Maicii Domnului” – biserica „Sfânta Treime” – esplanada din fața Primăriei – bulevardul Antonius Caracalla – biserica „Sfântul Nicolae”, participând aproximativ 200 de persoane.

În oraşul Balş marşul a debutat de la biserica „Sfinţii Apostoli”, apoi pe traseul str. Nicolae Bălcescu – Monumentul Eroilor – biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” și retur, participând aproximativ 150 de persoane.

În oraşul Corabia evenimentul s-a desfăşurat pe itinerariul: catedrala „Sfânta Treime” – Str. A.I. Cuza – Str. Tudor Vladimirescu – Colegiul Naţional „A.I. Cuza” şi retur, participând aproximativ 120 de persoane.

În oraşul Drăgăneşti-Olt manifestarea s-a desfăşurat pe traseul: Liceul „Tudor Vladimirescu” – Str. Nicolae Titulescu – Str. Dudeşti – Str. Colonel Năstase – Primărie, participând aproximativ 90 de persoane.

Pe traseu, tinerii participanți la acest marș au purtat bannere specifice și icoane și au împărțit trecătorilor flyere, baloane colorate și pliante cu mesaje pro-viață, familie și adopție.

***

Prin acțiunea lor, participanții au încercat să sensibilizeze comunitatea de pericolul avortului, despre efectele dezastruoase ale acestuia asupra familiei și societății contemporane și despre necesitatea sprijinirii femeilor (mamelor), care urmează să nască copii. Avortul a afectat țara noastră mai mult decât orice război, cei mai mulți români pierdându-și astfel viața prin avort.

În țara noastră, în perioada 1958-2014, avortul a curmat aproape 23 de milioane de vieți, România aflându-se pe locul doi în lume, după Rusia, în ceea ce privește numărul de avorturi raportat la populația existentă (116,5%).

Viața este darul lui Dumnezeu față de oameni care trebuie prețuit și protejat, în timp ce avortul este o crimă comisă împotriva unei ființe (persoane) nevinovate care nu se poate apăra. Omul, cununa creației lui Dumnezeu, Izvorul vieții, se bucură de viață și de puterea vieții. El are dreptul la viață, dar și responsabilitatea de a respecta această viață, de a o apăra în orice împrejurare, știind că, în existența istorică în trup, omul își pregătește participarea la Împărăția lui Dumnezeu.

 A fi pro-viață înseamnă a fi pro-familie, pro-femeie, pro-copil, pro-sprijin pentru femeile care urmează să nască pe copilul binecuvântat de Dumnezeu.