Atelier de încondeiat ouă la Centrul de zi al Episcopiei

Centrul de zi al Episcopiei Slatinei și Romanaților a organizat marţi, 3 aprilie 2018, un atelier de încondeiat ouă, care s-a adresat copiilor și tinerilor, precum şi părinților acestora, dornici de a cunoaște tradiţia veche de sute de ani a încondeierii ouălor.

La activitatea de încondeiere a ouălor, Pr. Cons. Constantin Aldea a fost cel care a împărtăşit celor prezenți această tehnică şi i-a ajutat în derularea întregului proces: „tehnica veche de încondeiere folosea băile de culoare, motivul fiind trasat cu ceară naturală de albine şi lucrat cu ,,chişita”, acel băţ de lemn ce susţine un tub metalic, în care se află un fir de păr de cal sau fir de păr de porc, pentru a limita debitul de ceară.”

Materialele utilizate au necesitat mult mai multă răbdare și atenţie din partea celor care o realizează. Cu două zile înainte de atelier, șaizeci de ouă albe au fost golite de conţinut, spălate şi pregătite pentru încondeiere.

Cu multă responsabilitate părintele coordonator le-a explicat învățăceilor pericolul unei clipe de neatenţie, inițiindu-i în folosirea condeiului (chișiței), aplicarea cerii pe ou, colorarea acestuia și, la final, metoda prin care ceara este îndepărtată de pe ou cu ajutorul unei lumânări.

Rezultatul acestui atelier a fost bucuria cu care această activitate s-a desfășurat și două coșulețe cu ouă frumos împistrițate de cei inițiați în tainele încondeiatului de ouă.

Semnificațiile descoperite, arta nou învățată și gândul la patimile și răstignirea Mântuitorului, i-au pregătit pe copii pentru sărbătoarea cea mare a creștinătății – Învierea Domnului.