Cuvântul Preasfințitului Episcop Sebastian despre Referendumul județean privind întregirea numelui județului Olt în Olt-Romanați: Salvați numele Romanați!

În seara zilei de 29 septembrie, în Municipiul Slatina s-a desfășurat un marș pentru susținerea Referendumului național privind înlocuirea în Constituție, la art. 48 alin. 1, a termenului soți cu un bărbat și o femeie, precum și Referendumul local de întregire a denumirii județului Olt în Olt-Romanați, ambele urmând a se desfășura simultan în zilele de 6 și 7 octombrie.

La acest marș a participat Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, și un mare număr de preoți, profesori și credincioși, urmând traseul Esplanada “Oltul” – Prefectură – C.E.C. – Casa de Cultură a Tineretului și retur pe trotuarul opus.

În fața Casei de Cultură a Tineretului, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt legat de importanța participării civile la Referendumul local pentru întregirea denumirii județului Olt în Olt-Romanați, pledând pentru salvarea numelui fostului județ Romanați de la uitare:

“Dragii mei,

Referendumul acesta, pentru noi cei care locuim aici ‒ în stânga și în dreapta râului Olt ‒ mai are un obiectiv, pe lângă cel privind căsătoria dintre un bărbat și o femeie, acela de a întregi numele județului nostru prin adăugarea numelui județului dispărut. Geografic, județul nostru este alcătuit din două părți: aceasta, din stânga râului Olt, unde ne găsim și noi, și cea din dreapta râului Olt, care se numea Romanați.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când județul Romanați a dispărut. N-am avut șansa pe care a avut-o Bistrița-Năsăud. Din două județe a devenit unul, dar a preluat numele celui absorbit. La fel și Caraș-Severin, care s-a format din două județe.

Autoritățile centrale și locale au votat pentru ca acum, cu prilejul Referendumului pentru căsătorie, să ne pronunțăm și dacă vrem să salvăm, din praful uitării și al istoriei, județul cu numele de mare rezonanță – Romanați.

Ce înseamnă “Romanați”? Ca și cuvânt, înseamnă nație romană. Ce legătură este, însă, cu romanii? Aduceți-vă aminte de la Istorie, când romanii au venit în Dacia și au colonizat-o, că au intrat în țara noastră pe două poduri: cel de la Drobeta-Turnu Severin și cel de la noi, de lângă Corabia, la Celeiul de astăzi. Drept mărturie avem cetatea Sucidava.

Dar Romanați mai înseamnă și altceva. Romanați înseamnă și Slăveni, lângă Gostavățu, unde se păstrează una dintre cele mai vechi basilici romane de pe teritoriul României. Ce mai înseamnă Romanați? Romanați înseamnă, de asemenea, Romula-Reșca, nimic altceva decât capitala Daciei Malvenisis. Romanați mai înseamnă și Acidava-Enoșești, aici, lângă Piatra-Olt și, de asemenea, mai înseamnă Rusidava-Strejești. Ce sunt acestea? Vechi cetăți romane! Sunt mărturii că, pe pământul Romanaților au călcat romanii, care ne-au colonizat. Este pentru noi o datorie de suflet să salvăm de la pieire numele județului Romanați, județ cu o rezonanță atât de însemnată din punct de vedere istoric și cultural.

Ce mai înseamnă Romanați? Înseamnă Popa Șapcă de la Celeiu, care a citit Declarația de Independență de la Islaz. Înseamnă haiducul Iancu-Jianu, care ne-a încântat copilăria cu poveștile despre el. Înseamnă cultura olăritului de la Vădastra și Oboga. Înseamnă, de asemenea, și leagănul a doi mari voievozi, care au condus Țara Românească. Amândoi își aveau originea în satul Brâncoveni, mă refer la Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Iată ce are Romanațiul! Nu vreau să supăr pe nimeni, dar istoria Romanațiului este mai bogată decât istoria Oltului din stânga râului cu același nume. De aceea merită, ca sâmbătă și duminică pe 6 și 7 octombrie, când mergem să votăm pentru căsătoria normală, naturală, firească, dintre un bărbat și o femeie, să votăm și pentru ca județul nostru să se numească Olt-Romanați!

Am întrebat și eu, așa cum probabil vă întrebați și dumneavoastră acum: bine, dar asta nu presupune costuri? Nu o să ne pună după aceea să ne schimbăm buletinele, ca să scrie în ele județul Olt-Romanați? Nu ne obligă să schimbăm pașapoartele?… Numărul de la mașină, sau mai știu eu ce alte documente? Avem asigurarea, dragii mei, din partea autorităților locale, că toate aceste schimbări se vor face doar la data scadenței, atunci când expiră buletinul sau pașaportul, sau mai știu eu ce alte documente, care să aibă specificat în interiorul lor și numele de Romanați. Schimbarea se va face în timp, încât să nu fie o povară nici pentru birourile care se ocupă cu astfel de proceduri și să nu fie niciun cost suplimentar pentru noi, cei care, iată, suntem chemați să votăm.

Vă îndemn, așadar, salvați numele Romanați! Noi, Episcopia, am făcut-o. Când am venit aici, în 2008, și s-a înființat Episcopia, ea se numea Episcopia Slatinei. Atât! Și m-a întrebat odată un ziarist: părinte, dar Episcopia aceasta reprezintă numai municipiul Slatina? Nici măcar nu i-a zis Episcopia Oltului, ca să se înțeleagă că este vorba de întreg județul Olt. Nu i-am luat numele de Episcopia Oltului, dar i-am adăugat numelui de Slatinei și denumirea acestui județ uitat, pierdut, șters de pe hartă de către comuniști, când au reorganizat județele țării în 1968. Așa au găsit ei atunci de cuviință să piardă denumirea acestui județ.

Avem prilejul să salvăm din pulberea istoriei această denumire, care ne duce cu gândul până în epoca romană, când pe pământul Oltului de astăzi, al Romanaților, au trecut legiunile romane în drum spre Ardeal.

De aceea, vă adresez, alături de îndemnul de a vota DA pentru căsătorie, să votați DA și pentru ca județul nostru să se numească, de azi înainte, Olt-Romanați, ca o recunoaștere a istoriei acestor plaiuri și ca o reparație morală.

Dumnezeu să ne ajute tuturor și să ne dăruiască succes la acest Referendum pentru căsătorie și pentru întregirea denumirii județului nostru în Olt-Romanați!”

***

Referendumul național – pentru definirea explicită a căsătoriei în Constituție – și cel județean – pentru întregirea denumirii județului nostru în Olt-Romanați – se desfășoară simultan, în zilele de sâmbătă și duminică 6 și 7 octombrie, în intervalul orar 700 – 2100.

Votarea se face pe buletine de vot distincte (câte unul pentru fiecare referendum), la secțiile de votare folosite anterior pentru celelalte scrutine electorale. Cetățeanul care, în ziua referendumului, se află într-o altă localitate decât cea menționată în cartea de identitate poate să își exercite dreptul de vot în respectiva localitate, la orice secție de votare, pe baza actului de identitate.

.

Votând cu DA votezi pentru definirea căsătoriei drept uniunea liber consimţită între un bărbat și o femeie” și pentru întregirea numelui județului în Olt-Romanați.

Votând cu NU votezi pentru menținerea în forma actuală a termenului soți în Constituția României la art. 48, alin. 1 privind căsătoria și pentru menținerea în forma actuală a numelui județului Olt.