Liturghie arhierească în Parohia Iancu Jianu I

Duminică, 7 aprilie, Preasfințitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Iancu Jianu I, Protoieria Slatina II.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică a Duminicii a IV-a din Post, a Sfântului Ioan Scărarul: „Postul nu este doar de bucate, ci și de păcate, căci căderea primilor oameni în rai nu a fost numai mâncare, ci și neascultare, iar neascultarea de Dumnezeu este călcare a postului. Neînfrânarea și călcarea poruncilor lui Dumnezeu constituie nepostire, pentru că postul este și reprimarea dorințelor noastre neîngăduite. Nu au putut Adam și Eva în rai să se abțină de la călcarea poruncii și nu au postit. Nu postim nici noi atunci când nu ne putem înfrâna de la mâncărurile pe care le-am amintit mai sus, dar, mai ales, atunci când nu ne înfrânăm de la păcate, petrecând în neascultare față de Dumnezeu. Această dimensiune a postului cred că a fost vizată astăzi de Domnul, și anume că, dincolo de abținerea de la bucate, este necesară și abținerea de la păcate. Acesta este postul cel adevărat!

Ce fel de rugăciune a avut în vedere Hristos astăzi, când le-a atras atenția ucenicilor că acest soi de demoni necesită și rugăciune? Ce este rugăciunea? Este comunicarea și comuniunea omului cu Dumnezeu. Și nu este vorba numai de scurtul program de dimineața și de seara, ci, adevărata rugăciune este gândul îndreptat permanent către Dumnezeu, convorbirea și comuniunea neîntreruptă cu El, raportându-ne în fiecare clipă a vieții noastre, pe cât putem, la Dumnezeu și voia Sa. Toate gândurile noastre, toate faptele, hotărârile, toate cuvintele noastre să le raportăm la El!”