Concursul Naţional Cultural „Hristos: sufletul satului meu” în Episcopia Slatinei și Romanaților

Cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti, în Patriarhia Română, în perioada 1 decembrie 2018 11 aprilie 2019, în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor, s-a desfăşurat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Sebastian, Concursul Naţional Cultural „Hristos: sufletul satului meu”, organizat de către Sectorul Teologic-Educaţional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale și Cercetării Științifice. 

Concursul și-a propus să evidențieze frumuseţea satului românesc, în trecut şi în prezent, tradiţia și portul popular, unitatea de credință și de neam în țara noastră păstrată prin preoţi, învăţători, primari gospodari și oameni vrednici ai satului românesc, să cultive dragostea față de țară și de Biserică și să-i educe pe copii, în sensul respectării valorilor tradiționale și afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale, având totodată și un caracter filantropic.

La concurs au participat 25 preoți, 37 profesori și 359 elevi din învăţământul preuniversitar, cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani (din 26 parohii), care fac parte din grupa de cateheză, sub coordonarea unei echipe formate din preot și profesorul de religie/ limba română/ altă disciplină.

Grupul de cateheză, format la nivelul parohiei, a trebuit să realizeze împreună un proiect cu caracter cultural-artistic, care să cuprindă, la alegere, lucrări cu conținut teoretic (din secțiunea literară) și lucrări cu caracter practic (din secțiunea artistică sau multimedia), pe care să le prezinte în cadrul unui eveniment (expoziție, recital, spectacol etc.). Tematica acestor lucrări a trebuit să se înscrie în cea a anului omagial și să se încadreze în obiectivele concursului.

În perioada 15 – 28 martie a.c. a avut loc evaluarea la nivel de protoierie a celor mai bune portofolii. La această etapă a concursului au participat 26 portofolii, repartizarea lor pe cele patru protopopiate fiind făcută astfel:

  • Slatina I4 portofolii, 
  • Slatina II13 portofolii,
  • Caracal 6 portofolii și
  • Corabia3 portofolii.

Grupul de cateheză, al cărui portofoliu a fost declarat câștigător al locului I pe protoierie, a participat și la etapa următoare, cea pe eparhie.

Joi, 11 aprilie a.c., la Centrul Social al Episcopiei Slatinei și Romanaților, a avut loc etapa eparhială a concursului, la care au participat 6 echipe, care au obținut locul I la nivel de protopopiat.

În urma evaluării s-a stabilit clasamentul celor mai bune portofolii la secțiunile: literarăartistică sau multimedia, după cum urmează:

  • Premiul I 1 premiu
    • echipa din Parohia „Sf. Împărați” – Sopot din Slatina, coordonată de Pr. TRAȘCĂ Decebal, Prof. VESPESCU Carmen și Prof. MARIAN Maria, pentru portofoliul „Dor de inocență”.
  • Premiul II 3 premii, astfel:
    • echipa din Parohia „Sf. Apostoli Petru și Pavel”din Balș, coordonată de Pr. Dr. RIZEA Ion, Prof. STICLEA-IONESCU Laura-Elena și Prof. PETCU Aurelia, pentru portofoliul Îngerii artelor”.
    • echipa din Parohia Radomirești, coordonată de Pr. Protoiereu VÎNĂTORU Mihai, Prof. IVAN Veronica, Prof. GROZĂVESCU Nadia, Prof. BRÂNZAN Violeta, Prof. ILIESCU Nicoleta și Prof. ROTUNJANU Loredana, pentru portofoliul „Satul bunicilor – leagănul copilăriei mele”.
    • echipa din Parohia Șuica, coordonată de Pr. Prof. DIACONESCU Cătălin, pentru portofoliul „Credința s-a născut la țară”.
  • Premiul III 2 premii, astfel:
    • echipa din Parohia Vișina Veche, coordonată de Pr. Prof. IORGA Paul, Prof. DIACONU Petra, Prof. ȚIGANTIS Eugenia-Luiza, Prof. CHIVU Ana și Prof. ZAMAN Manuela, de la Școala Gimnazială Traian – Corabia, pentru portofoliul „Sufletul satului: Biserica și tradițiile”.
    • echipa din Parohia Chițeasca, coordonată de Pr. Prof. MAZILU Flavian și Prof. MAZILU Veronica, de la Școala Gimnazială Bircii, pentru portofoliul Frumusețea satului românesc.

Miercuri, 17 aprilie a.c., orele 1000, în sala de ședințe a Centrului Eparhial, va avea loc festivitatea de premiere a câștigătorilor de la etapa eparhială.