Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit în rugăciune în Joia Mare, 25 aprilie 2019, la Catedrala Patriarhală. Ierarhii au oficiat Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în cadrul căreia a avut loc sfințirea Marelui Mir.
Anterior începerii slujbelor amintite, Patriarhul României a sfințit racla în care vor fi așezate moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia de la Curtea de Argeș.
Marele Mir sfințit în cadrul slujbei din Sfânta şi Marea Joi a fost preparat în primele trei zile din Săptămâna Pătimirilor la Mănăstirea Duminica Sfinților Români din Popeşti Leordeni, în apropierea Capitalei.
La finalul slujbei, Preafericirea Sa a vorbit despre semnificaţiile şi utilizarea Sfântului şi Marelui Mir în cultul Bisericii.
Preafericirea Sa a numit sfântul şi Marele Mir „temelia şi izvorul sfinţirii vieţii Bisericii”, apoi a explicat de ce este întrebuinţat la mirungerea celor nou botezaţi, la sfinţirea lăcaşurilor de cult şi la sfinţirea Antimiselor.
Sfințirea Marelui Mir a avut loc în Biserica Ortodoxă Română pentru a 22-a oară de la primirea autocefaliei. Evenimentul s-a petrecut exact în ziua în care se împlinesc 134 ani de la emiterea Tomosului de autocefalie de către Patriarhia Ecumenică.
În data de 25 aprilie 1885, Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea a trimis mitropolitului primat Calinic Miclescu, în calitate de președinte al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Tomosul de autocefalie prin care „cu bucurie sufletească binecuvintează Biserica Ortodoxă Română, recunoscând-o autocefală întru toate de sine ocârmuită”.
Ultima dată Biserica noastră a sfințit Marele Mir în 2010.
La Liturghia oficiată în Joia Mare a fost sfințit un Sfânt Agneț special care va fi uscat și apoi sfărâmat în a treia zi de Paști. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.
Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu Sursa: Basilica.ro