Liturghie arhierească în Parohia Slătioara I

Duminică 2 iunie, Preasfințitul Episcop Sebastian a slujit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei Slătioara I.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia Duminicii a VI-a după Paști, în care este prezentat episodul vindecării orbului din naștere: „Motivul pentru care omul din Evanghelie se născuse orb a fost acesta de a se slăvi Dumnezeu prin minunea ce s-a săvârşit. S-a slăvit, însă, doar „în ochii” unora, căci pentru cei care n-au voit să creadă sau „să vadă” pe Cel ce a dăruit lumină orbului, ca şi pentru cei care au pornit o anchetă penibilă, luptând împotriva „luminii dumnezeieşti” ce a inundat fiinţa orbului, „orbirea” lor a rămas netămăduită.

Fariseii şi cărturarii cârtitori Îl resping pe Dumnezeu. Ba, mai mult, Îl „anchetează”, în timp ce pe orb încearcă să-l intimideze: Vino încoace orbule, spune dacă ai fost cu adevărat orb! Povesteşte-ne cum s-a întâmplat aceasta!… Daţi-l afară că nu e bun de nimic! Aduceţi-i pe părinţii lui! Pe aceia i-au întrebat: E adevărat că e fiul vostru? Ce s-a întâmplat cu el? Părinţii, speriaţi, au dat din colţ în colţ, temându-se de fariseii care porniseră o campanie de orbire generală, căci ei nu căutau „să vadă”, ci doreau ca nimeni să „nu mai vadă Adevărul”; doreau să îmbrace totul în minciună şi în „întuneric”, în pofida „Luminii care a venit în lume să lumineze pe tot omul” (In. 1, 9). O anchetă ridicolă, în care este chemat orbul din nou. Este ameninţat de data aceasta. I se sugerează să se renege pe sine şi să se întoarcă în „întunericul de unde venise”. Ce spectacol dezgustător!”

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a sfințit bustul și parcul realizate în cinstea Mitropolitului Nifon Criveanul al Olteniei, originar din această comună.