Biserica Parohiei Mărgăritești a fost retârnosită

Duminică, 29 septembrie, Preasfințitul Episcop Sebastian a săvârșit slujba de retârnosire a bisericii Parohiei Mărgăritești, com. Voineasa.

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a tâlcuit Evanghelia zilei, a Iubirii vrăjmașilor: „Ca să ne învețe odată pentru totdeauna că trăirea în Hristos și Creștinismul nu înseamnă numaidecât o viață „convenabilă”, comodă și la îndemâna oricui, evanghelia de astăzi vine cu această poruncă: Iubiți pe vrăjmașii voștri! Trebuie să știți, dragii mei, că nicio altă religie de pe pământ nu a riscat o asemenea prescripție, impunând un asemenea jug credincioșilor săi ‒ iubirea vrășmașilor. De aceea, spunem noi că Religia Creștină este una superioară. Evreul, în religia sa Mozaică, spune: Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrășmașul tău! (Mt. 5, 43), iar musulmanul propovăduiește războiul sfânt. Hristos, însă, pune ștacheta mult mai sus. Dintre toți întemeietorii de religii, El este cel mai cutezător și mai pretențios: Iubiți pe vrășmașii voștri!

Știm cu toții, din viața noastră personală, cât de greu este să ne mai uităm măcar la persoana care ne-a jignit sau ne-a greșit, darămite să o mai și iubim! Și totuși, evanghelia de astăzi ne-o cere, ceea ce înseamnă că este și posibil. Dacă nu ar fi fost cu putință, Hristos nu ar fi stricat cuvintele acestea pe noi! Este cu putință să ne iubim vrăjmașii, chiar dacă pare greu sau imposibil. El însuși a făcut-o, atunci când a fost răstignit: i-a privit cu milă și compasiune pe cei care Îl scuipau, Îl batjocoreau și Îl răstigneau. După modelul Său, Sfântul Arhidiacon Ștefan și mucenicii de mai târziu același lucru l-au cerut în rugăciunea lor: Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta (F.A. 7, 60). De aceea, evanghelia de astăzi, pe lângă faptul că minimalizează anumite repere spirituale ‒ care riscă, de altfel, să genereze în noi autosuficiență ‒ ne invită să urcăm o scară înaltă și greu de urcat ‒ scara iubirii vrăjmașilor”.

Pentru efortul depus la restaurarea lăcașului, Preasfinția Sa a acordat rangul de iconom părintelui paroh Daniel Naidin și Distincții de vrednicie tuturor celor care s-au implicat și au sprijinit financiar realizarea acestor lucrări.