Moment de bilanț pentru mai multe proiecte catehetice în Episcopia Slatinei și Romanaților

Moment de bilanț pentru mai multe

proiecte catehetice în Episcopia Slatinei și Romanaților

Luna Martie a oferit numeroase evenimente care au adus plus valoare parteneriatelor Școală-Biserică. Voluntarii A.S.P.E.A. – Caracal (Asociația Suport Profesori și Elevi Activi) au oferit, pe grupurile destinate refugiaților din Ucraina, materiale pentru studierea Limbii Române. În trecut ei au predat un curs de limbă, cultură și civilizație românească pentru voluntarii de la Corpul Păcii – Peace Corps USA și organizațiile belgiene Cross to Romania și Bouworde.

Retrospectiva calendarului creștin pentru primul trimestru (lunile Ianuarie – Martie) a fost prezentată de către voluntarii A.S.P.E.A. pe mai multe rețele de socializare. Scopul a fost familiarizarea tinerilor din grupurile parohiale cu rubrica Săptămâna în imagini, promovată de către Agenția de Știri Basilica. Copiii și tinerii pot mediatiza prin fotografii și postări activitățile din parohia lor.

Și elevii de la Școala Gimnazială Constantin Brâncoveanu” din Municipiul Slatina au creat resurse la orele de Religie despre felurile și roadele rugăciunii în cadrul parteneriatului desfășurat cu Parohia Sfântul Ștefan” –  Slatina. Ei au scris rugăciuni folosind multe culori în stilul caligramei. Alături le-a fost doamna profesoară Mirela LUȚU, care i-a ajutat pentru a utiliza instrumente digitale precum Plikers, Mentimeter, Wordart, Doodle și Quizizz.

Înjumătățirea Postului Mare a fost prilej pentru o nouă întâlnirea on-line a grupului catehetic din Parohia Sf. Ier. Nicolae” din Pârșcoveni în cadrul Concursului Național Catehetic Rugăciunea în viața mea” organizat de Patriarhia Română. Alături de doamna profesoară Adriana FRĂSINEANU și de domnul profesor Cristian ALECU, elevii au discutat despre tradiția care încă se păstrează în localitățile rurale din Oltenia și anume număratul ouălor și li s-au explicat diferențele dintre tradiții și superstiții. Împreună cu părintele paroh Gabriel FRĂSINEANU, enoriașii mici și adulți s-au implicat în criza umanitară a refugiaților din Ucraina, trimițând de două ori ajutor de primă necesitate.

Tot în lumea Martie au avut loc mai multe cateheze despre rugăciune, urmate de activități practice și ateliere de creație pentru completarea jurnalului proiectului cu gânduri pentru pace, învățarea de programe noi pentru editarea materialelor video și a mesajelor Pro Viață, înregistrarea unor cântări religioase, expoziția cu desene pentru mame, participarea elevilor la slujbele Canonului Mare și la slujba Sfântului Maslu.

Acestea sunt doar câteva exemple de bună practică după reluarea activităților în clasă, cât și la Biserică. Parteneriatele Școală – Biserică sunt în continuă transformare și adaptare la noile abordări misionare.

A consemnat,

Alexandra ILIESCU

profesor voluntar