Concursul Național Catehetic “Rugăciunea în viața mea” în Episcopia Slatinei și Romanaților

Concursul Național Catehetic

“Rugăciunea în viața mea”

în Episcopia Slatinei și Romanaților

În perioada 17 noiembrie 2021 – 12 mai 2022, în Episcopia Slatinei şi Romanaţilor s-a desfăşurat Concursul Național Catehetic “Rugăciunea în viața mea”, care se adresează copiilor participanți la grupele catehetice din parohiile aflate în țară și diaspora românească, înscrise în Programul Național Hristos împărtășit copiilor, preoților coordonatori de grup catehetic, profesorilor de religie și altor educatori creștini.

Acest concurs a evidențiat rolul, importanța și necesitatea rugăciunii ca legătură și comunicare/ vorbire cu Dumnezeu şi cu aproapele, liant între membrii Bisericii și condiţie în urcușul duhovnicesc.

Prin intermediul acestui concurs, organizatorii şi-au propus să dezvolte activităţile de creaţie, să formeze deprinderi şi noi practici de a învăţa şi a socializa, să identifice elevii cu aptitudini speciale, dar şi să asigure o bună colaborare între Biserică, Şcoală şi Familie.

Fiecare grup de cateheză format la nivelul parohiei a trebuit să realizeze un miniproiect cu caracter filantropic-cultural, care să se adreseze cu preponderenţă familiei.

La acest concurs au participat 300 copii din 18 parohii ale eparhiei noastre, care au fost coordonați de câte o echipă, formată din preot, profesor de religie/ de altă disciplină implicați în Programul Naţional Catehetic Hristos împărtășit copiilor.

 În perioada 18 aprilie – 4 mai a.c. a avut loc evaluarea și premierea, la nivel de protoierie, a celor mai bune portofolii.

La această etapă a concursului, au participat 18 portofolii realizate de copii din cele 4 protopopiate: Slatina I – 6 portofolii, Slatina II – 4 portofolii, Caracal – 2 portofolii și Corabia – 6 portofolii.

Portofoliile care au obținut premiul I la această etapă s-au calificat pentru etapa eparhială, care a avut loc în data de 10 mai a.c., la Centrul Social.

Urmare evaluării, comisia formată din:  Pr. Cons. Constantin ALDEA – responsabil cu cateheza parohială; Pr. Cons. Dan CAMEN – responsabil activități cu tinerii; Prof. Luciana SLUJITORU – inspector școlar județean pentru Religie-Arte și Prof. Mădălina PREDESCU – profesor de Limba Română, s-a stabilit cel mai bun portofoliu, cu cele mai bune lucrări, astfel:

– Premiul I Parohia Redea de Apus I, coordonatori: Pr. Prof. MARIN Leonard-Aurelian, Prof. BORUZ Cristina-Ionela și Prof. DOBRE Mioara pentru proiectul „Rugăciunea, bucuria sufletului”

– Premiul IIParohia Sf. Nicolae – Coastă”, Slatina, coordonatori: Pr. PEPTUȘEL Bogdan-Iulian și Prof. NIȚOI Mirela, pentru proiectul „Rugăciunea, maica virtuții”;

– Premiul IIIParohia Găvănești, coordonatori: Pr. Prof. STOICA Daniel și Prof. MATEȘICĂ Eugenia pentru proiectul „Rugăciunea în viața mea”;

– Premiul IV – Parohia Doanca, coordonatori: Pr. Prof. RĂU Costică, Prof. MITRACHE Cornelia și Prof. STĂNCULEANU Nicușor, pentru proiectul „Rugăciunea, calea spre Dumnezeu”.

Marți, 11 mai a.c., orele 1100, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop SEBASTIAN, Pr. Cons. Constantin ALDEA și Pr. Cons. Dan CAMEN au premiat cele mai bune portofolii, ocazie cu care au felicitat pe câștigători, elevi și coordonatori.

Premiile, care au constat în cărți ziditoare de suflet și icoane, au fost asigurate de Centrul Eparhial.

În perioada 20 – 21 mai a.c., Pr. Prof. MARIN Leonard-Aurelian de la Parohia Redea de Apus I și un elev din grupul de cateheză, câștigători ai locului I la nivel eparhial, vor reprezenta Episcopia Slatinei și Romanaților la evenimentele organizate de Patriarhia Română cu prilejul hramului Catedralei Patriarhale, unde vor fi premiați de către Preafericitul Părinte Patriarh DANIEL.

A consemnat,

Pr. Cons. Constantin ALDEA