Desfășurarea Simpozionului Județean Anual la Caracal

Desfășurarea Simpozionului Județean Anual la Caracal

Sâmbătă, 11 iunie a.c., la Liceul Teoretic Ioniță Asan” din Municipiul Caracal, a avut loc cea de-a XI-a ediție a simpozionului județean anual cu tema: Rugăciunea – izvor de iubire față de Dumnezeu și față de aproapele nostru”, evenimentul fiind organizat sub egida Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și a Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști: Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Activitățile din cadrul acestei manifestări cultural-științifice au debutat cu slujba de Te Deum, oficiată de către PS Părinte Episcop Sebastian alături de un sobor de preoți. De altfel, Preasfinția Sa a și deschis lucrările simpozionului cu un cuvânt de învățătură legat de rolul rugăciunii și foloasele acesteia în viața creștinului, îndemnându-i pe această cale pe profesorii prezenți să-i învețe pe elevi cum să se roage corect, fără prea multă teorie, ci mai degrabă în mod practic, cu cuvintele izvorând din inimă.

În continuare, Prof. Luciana SLUJITORU, Inspector pentru Religie și Arte din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt, a prezentat activitățile instructiv-educative desfășurate în acest an în Episcopia Slatinei și Romanaților, precum și rezultatele pe care elevii le-au obținut în cadrul competițiilor școlare și la concursurile naționale, inter-județene și județene, specifice disciplinei Religie.

Lucrările simpozionului au fost organizate pe următoarele secțiuni:

Referate, comunicări științifice și proiecte educative dedicate Anului Omagial și Anului Comemorativ;

– Prezentarea unor filme, scenete, piese de teatru, scurt-metraje cu tematica Anului Omagial;

– Prezentarea unor metode, tehnici, procedee inovative și aplicații ale acestora în activitatea didactică;

O activitate de suflet” – derulată în cadrul protocolului de colaborare Școală-Parohie;

– Exemple de bune practici desfășurate în cadrul unor proiecte inter-școlare, schimburi de experiență desfășurate în colaborare cu diferite unități de învățământ;

– Activități desfășurate în cadrul unor proiecte cu finanțare europeană, nerambursabilă, din cadrul unor proiecte Erasmus+, POCU, POSDRU, Transfrontaliere, Banca Mondială, C.R.E.D. – Curriculum relevant – Educație deschisă pentru toți;

– Utilizarea practic-aplicativă a Resurselor Educaționale Deschise (R.E.D) la ora de Religie;

– Strategii didactice inovative și aplicarea acestora la orele de curs și

– Exemple de bune practici în realizarea de soft educațional.

În prima parte a simpozionului au fost susținute următoarele lucrări:

Rugăciunea, bucuria sufletului” – Pr. Prof. Leonard-Aurelian MARIN – Parohia Redea de Apus I, Prof. Mioara DOBRE de la Școala Gimnazială Nr. 2 Caracal.

Rugăciunea mea voi vărsa către Domnul” – Pr. Prof. Paul IORGA – Parohia Vișina Veche;

Rugăciunea, calea spre Dumnezeu” – Pr. Costică RĂU – Parohia Doanca.

Sfinții Isihaști: Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama, Paisie de la Neamț – teologi ai harului dumnezeiesc” – Prof. Mihaela NISTOR de la Liceul Teoretic Tudor Vladimirescu” – Drăgănești-Olt.

În cea de-a doua parte a simpozionului au fost susținute următoarele lucrări:

Dinamica parteneriatelor Școală – Biserică. O abordare nouă în elaborarea parteneriatelor Școală – Biserică” – Prof. Alexandra ILIESCU de la Liceul Teoretic Mihai Viteazul” – Caracal.

Religia între formal și non-formal” – Prof. Florica GRECU, Inspector pentru Proiecte Educaționale în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Olt și profesor de Religie la Liceul Teoretic A. I. Cuza” – Corabia;

Un proiect de succes” – Proiectul C.R.E.D. – Curriculum relevant – educație deschisă pentru toți, derulat în Episcopia Slatinei și Romanaților pentru profesorii de religie – Prof. Cristina Ionela BORUZ, de la Școala Gimnazială Gheorghe Magheru” și Școala Gimnazială Nr. 2 Caracal.

– Prezentarea Manualului de Religie pentru Clasa a V-a de la Editura Litera – Prof. Mihaela-Maria GUICIN de la Școala Gimnazială Studina.

După sesiunile de lucrări, Ierom. Nicolae BĂLĂȘOIU, consilier al Sectorului Religie și Tineret din cadrul Episcopiei, a subliniat importanța rugăciunii în viața tinerilor, oferind exemple concrete de îndrumare a celor care doresc să-L cunoască pe Dumnezeu cu ajutorul rugăciunii. De asemenea, și Pr. Mihail BARBU din cadrul Episcopiei, a vorbit celor prezenți la activitate despre Rugăciunea celor mici”.

În cadrul simpozionului a fost prezentat și un program artistic realizat de elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Caracal, elevii Școlii Gimnaziale Gheorghe Magheru” – Caracal – structură Școala Gimnazială Nr. 3 Caracal și liceenii din cadrul Liceului Teoretic Ioniță Asan” din Caracal, coordonați de cadrele didactice: Mioara DOBRE, Mihaela CRISTUDOR, Cristina-Ionela BORUZ și Ion BÎRZĂ.

Dezbaterile au continuat în cadrul Mesei Rotunde intitulată: Noi perspective în educația religioasă”, fiind stabilită totodată și desfășurarea celei de-a XII-a ediții a simpozionului la Corabia.

Acest simpozion, devenit tradiție, a reușit să reunească preoți și cadre didactice din cele cele cinci zone ale Episcopia Slatinei și Romanaților: Balș, Caracal, Corabia, Drăgănești-Olt și Slatina, fiind promovate, valorificate și împărtășite modele de bune practici creative, inovative și eficiente, care pot facilita transmiterea noilor cunoștințelor religioase tinerilor generații.

                                                               A consemnat,

                                                               Prof. Cristina-Ionela BORUZ