Zestrea Romanaților – de la tradiție la continuitate

Zestrea Romanaților – de la tradiție la continuitate

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România a fost sărbătorită și la Caracal, în vechea urbe romanațeană.

Fiecare loc are istoria sa și a reușit să lase mărturie peste veacuri prin descoperiri arheologice, documente scrise, obiceiuri și tradiții.

Locul întâlnirii a fost ales la Parohia Toți Sfinții”, monument istoric declarat prin arhitectură, trecut deja de bicentenar.

Doamna Victoria IAGĂRU, cadru didactic pensionar, le-a prezentat tinerilor prezenți obiecte foarte vechi, lucrate, dar și obiecte noi, din materiale refolosite. Colecția ad-hoc a cuprins elemente de cultură națională și locală. În județul Olt mai există un singur meșter popular care face papornițe și rogojini.

Suntem la începutul Postului Nașterii Domnului și în apropiere de Ziua Națională. Munca la câmp a fost terminată și mulțumim Bunului Dumnezeu pentru recoltă. De acum începem munca în casă, ne rugăm și lucrăm. Am ales să prezint obiecte tradiționale lucrate în mai multe tehnici și cu motive religioase și inspirate din natură. Aceste obiecte ne aduc aminte de bunii și străbunii noștri și ne sunt lecții vii de trăire”.

Părintele Mihai IAGĂRU, gazda evenimentului, le-a vorbit tinerilor despre păstrarea credinței ca valoare umană în timpul pe care îl tranzităm.

Temele abordate se regăsesc în programa școlară pentru disciplina Religie, cultul Ortodox.

Evenimentul face parte din programul parteneriatului local Școală – Biserică și este derulat sub egida Anului Omagial al Rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului.

* * *

La Conferinţa generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, privind Protecţia Patrimoniului Mondial Cultural şi Natural din anul 1972 s-a stabilit ca data de 16 noiembrie să fie declarată în toate țările Ziua Patrimoniului UNESCO.

Scopul acestei propuneri a fost o mai bună cunoaștere a elementelor de patrimoniu național și valorizarea acestora.

Conform site-ului https://patrimoniu.ro, țara noastră are înscrise, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, nouă elemente, printre care enumerăm bisericile din Moldova, iar din anul 1993 și Mănăstirea Hurezi.

Începând cu anul 2008 lista națională a fost completată cu șapte elemente care fac parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității. Ritualul Călușului și Doina au fost primele propuneri acceptate.

A consemnat,

Prof. Alexandra ILIESCU,

Liceul Teoretic “Mihai Viteazul”

și voluntar A.S.P.E.A. – Caracal